Stor succé för nytt ”årsmötestänk”i Tumba Equmenia

Ett årsmöte där barn, ungdomar och framför allt scouter fick vara i centrum. Så blev det när Equmenia Tumba hade årsmöte i förra veckan. Nyordningen blev väl mottagen och förhoppningarna är att göra på samma sätt även nästa år.

Det var alltså första gången som Equmenia i Tumba provade att ha ett årsmöte där föreningens barn- och ungdomar fick ta mer plats. Man har strax under 40 scoutmedlemmar i åldrarna 7- 16 år och syftet var att göra  årsmötet mer tillgängligare för dem men även att lyfta demokratifrågan.

Ungdomsledaren Annika Strömbäck tycker det här blir ett nytt sätt att tänka årsmöte.

– Våra årsmöten har ju varit väldigt formella tidigare. Det har varit till för unga vuxna och därför inte så kul för barnen. Därför vill vi inkludera dem.

Syftet med årsmötet var också att barnen skulle skolas in i demokrati. Något som scouterna jobbat med hela hösten.

– De har arbetat med olika demokratifrågor och fick sätta sig in vad som egentligen händer på ett årsmöte. Demokrati som en del av vårt samhälle och föreningsliv håller på att försvinna. Att få göra sin röst hörd och påverka är en viktig del av en demokratisk process.

Senare i mars hålls en scoutgudstjänst där det bland annat kommer att delas ut ett demokratimärke. Kravet för att få det är att man deltagit på årsmötet. 

– De senaste åren har det varit lågt antal besökare på årsmötena och bara vuxna som deltagit, säger Annika och fortsätter:

– Därför vill vi att våra ungdomar ska få rösta och ta beslut och vara en del av demokratin. Det kommer att följa dem i livet när det är valår, till exempel.

Årsmötet lockade totalt minst 55 barn och ungdomar i åldrarna 7–16 år med föräldrar. Det är en tydlig skillnad på antal deltagare än tidigare år. Det blev en uppskattad kväll där man inte utgick från en vanlig årsmöteshandling utan en förenkling av den.

– Hela dagordningen var uppdelad i mindre pappersbitar, som vi plockade bort allt eftersom. Sedan använde vi oss också av förenklade illustrationer. Bland annat fick låtsatspengar illustrera hur pengarna fördelas inom föreningen.

Det fanns också plats för danspaus för att lyfta stämningen och en lekhörna att springa av sig för de allra minsta.

– Många tyckte det var en rolig grej att få göra. Det var också flera barn som ville ställa frågor. De var nyfikna och ville interagera. Det är jättepositivt, då kan man jobba vidare med motioner. Många föräldrar ville också se hur det funkar.

Målet är att få göra samma typ av årsmöte även nästa år.

– Scouterna har flest medlemmar och de ska få vara mer delaktiga i sin egen förening. Reaktionerna från föräldrarna har varit att de tycker det är bra att deras barn får vara med i detta men också att de får lära sig hur demokrati fungerar.

Aleksandra Stålfors

 

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.