Stolta föräldrar i PrideChurch

Hur skulle din förälder reagera om du kom ut som hbtq-person? Svenska kyrkans unga i Stockholm hoppas kunna ta bort lite av rädslan genom en temadag med samtal. Det är Stockholm Pride och S:t Jakobs kyrka vid Kungsträdgården sjuder av liv hela veckan.

Svenska kyrkans unga i Stockholm står som värd för tre samtal i PrideChurch och på onsdagen var temat Stolta föräldrar till hbtq-barn.

– Många unga kanske undrar hur deras föräldrar skulle reagera om de kom ut. Det kan finnas en rädsla kring det. Det här samtalet kan förhoppningsvis ta bort lite av den rädslan, säger Sofia Söderborg, konsulent hos Svenska kyrkans unga i Stockholm.

Sofia Söderborg framhåller vikten av en öppen kyrka.

– Vi tycker det är viktigt att erbjuda något som är gratis, till exempel för de som inte har råd att gå in på PridePark. Och är det första gången du går på Pride kanske du hellre går på något som inte kostar.

Inne i kyrkan pågår en lugn rörelse. Människor kommer in, stannar upp och rör sig vidare. En viskande guide visar en grupp utländska turister runt i kyrkorummet. Några har satt sig i kyrkbänkarna för att lyssna på två från Svenska kyrkans unga som spelar piano och cello innan programmet börjar.

En av programpunkterna är panelsamtal med Stolta föräldrar.

De första frågorna handlar om varför de är med i Stolta föräldrar och varför det behövs.

– Jag gick med för min sons skull först men sedan har det blivit för alla andra som behöver, säger Yvonne Pettersson.

– Det handlar om att finnas till, att vara en stolt förälder kan förhoppningsvis hjälpa andra, säger Mats Påhlsson.

– Det speciella med det här är att jag pratar om min homosexuella son på det här sättet. Jag pratar aldrig om min andra sons sexuella läggning, säger Nina Nilsson.

De berättar hur deras barn kom ut för dem men också hur de "kommit ut" som stolta föräldrar.

Moderatorn Max Axdal frågar vad som är en bra respektive dålig reaktion att ge som förälder om ens barn kommer ut som hbtq-person.

– Det är väldigt individuellt, att stötta är det viktigaste men var inte för frågvis till en början, säger Mats Påhlsson.

– Ja, och fråga om du får fråga. Säg att det är okej om ditt barn inte vill svara, säger Yvonne Pettersson.

Efter panelsamtalet avslutas dagens program med en andakt.

Sara From

HBTQ

Hbtq står för homosexuella, bisexuella, transpersoner och personer med queera uttryck och identiteter.

Enligt RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, handlar h:et och b:et om sexuell läggning, ”vem man har förmågan att bli kär i eller attraherad av”, t:et handlar om hur man definierar och uttrycker sitt kön. ”Queer kan röra både sexuell läggning, könsidentitet, relationer och sexuell praktik men kan också vara ett uttryck för ett kritiskt förhållningssätt till rådande normer.”

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.