Solberg i svår sits under lamabesök

Tibets andlige ledare Dalai lama är i Norge för ett tre dagar långt besök som försatt den norska regeringen i en svår sits. Det handlar om de såriga relationerna med Kina.

Han besöker Norge på inbjudan av norska Nobelinstitutet för att uppmärksamma att det är 25 år sedan han fick Nobels fredspris. Statsminister Erna Solbergs högerregering har deklarerat att man inte kommer att träffa honom, av hänsyn till försöken att förbättra de norsk-kinesiska relationerna. De djupfrystes när den kinesiske dissidenten Liu Xiabo fick Nobels fredspris 2010. 

Reaktionerna är många, bland dem karikatyrtecknaren Morten Mørlands närmast lyteskomiska teckning där en oformligt fet norsk statsminister krossar Dalai lama med sin kroppshydda medan hon undergivet knäböjer för en nådig kinesisk president. En liten del av kritiken mot det officiella Norges sätt att behandla Tibets andlige ledare. Sociala medier och debattsidor har fyllts av inlägg om hur Norge tappat ansiktet och mist förtroendet som fredsnation.

- Mitt budskap handlar om kärlek och förlåtelse och mina besök är alltid opolitiska, hävdade i stället Dalai lama i Verdens Gangs direktsändning när han landade i Norge på onsdagsförmiddagen.

Väl i Oslo togs han emot med värdig pompa av åtminstone två före detta statsministrar, Kjell Bondevik och Norska Nobelkommitténs ordförande Thorbjörn Jagland.

Solberg slog senare tillbaka mot kritikerna.

- Vi har inte tappat ansiktet, sade hon och hänvisade till att de brittiska, tyska och danska regeringarna inte heller vill träffa Dalai lama.

Hon tillade att det krävs en dialog med "världens största land" om man vill påverka något.

Jan Winter/TT

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.