SD kraftigt framåt i SCB-mätning

Sverigedemokraterna får den högsta siffran någonsin i en SCB mätning, 19,9 procent. En ökning med 5,5 procentenheter sedan mätningen i maj och 7 procentenheter över valresultatet.

- Jag tror att vi har potential att bli det största partiet, det är inget jag bara säger, det tror jag verkligen, säger Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof till TT.

Han påpekar att det finns mycket som spelar in, både vad partiet och andra partier gör, men också det som händer i samhället och omvärlden.

- Jag är helt övertygad om att situationen som har uppstått de senaste månaderna är något som vi som parti har tjänat på, även om vi inte bejakar situationen, säger Jomshof och syftar på flyktingläget.

Det är inte helt oväntat att SD går framåt mot bakgrund av att flyktingkris och terrorhot dominerat politiken under hösten, anser statsvetaren Tommy Möller. Att partiet skulle tappa väljare när nu de andra blir restriktiva tycks inte vara fallet.

- Det här visar att SD fortsatt har vind i seglen, säger Möller.

Statsvetaren och den borgerlige samhällsdebattören Andreas Johansson Heinö tror inte att SD:s ställning är hotad, trots de andra partiernas omläggning av flyktingpolitiken.

- Det är ett nytt läge för Sverigedemokraterna som tidigare saknade konkurrens. Samtidigt är fortfarande skillnaderna mellan SD och övriga partier mycket stora, och SD-väljarnas förtroende för de andra partierna lågt, vilket talar för att SD:s ställning inte är hotad, åtminstone inte på kort sikt, säger han till TT.

Sverigedemokraterna vinner väljare främst från Moderaterna, 1,8 procent, och från gruppen "vet ej", 1,4 procent. Från S tar SD 0,6 procent och 0,2 från Centerpartiet. Däremot tappar SD något, cirka 0,1 procent, till KD.

- Många känner oro kring hur flyktingkrisen hanteras. För Moderaterna blir det nu viktigt att tydligt visa ledarskap och driva vårt förslag om att Sverige behöver en tillfällig flyktingpaus, säger Tomas Tobé, partisekreterare hos M.

Han avvisar SD:s tal om samarbete eller regering med M och KD. För M är det Alliansen som gäller.

- SD är inte ett regeringsdugligt parti. De vill gå ur EU, säger nej till Nato, vill höja bidragen och tycker att flyktingarna är för många om det så är en eller 10 000 som kommer.

Socialdemokraternas får 27,6 (-2,4). Moderaterna får 23,5 procent (-2,1).

- Sifforna ligger i linje med andra mätningar, men vi är ju inte nöjda, säger Carin Jämtin, Socialdemokraternas partisekreterare.

- Det är en dramatisk tid, den här mätningen och andra visar på att vi har gått ner på senare tid. Men vi kan inte snegla på det, vi måste både göra det som är rätt idag och det som gör Sverige starkt för framtiden.

- Vi måste göra svåra saker men också bli bättre på att berätta om de saker vi gör, säger Jämtin.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.