SD anklagar Ansgarskyrkan för falsk marknadsföring

Ansgarskyrkan
Ansgarskyrkan på Lidingö hyrs då och då ut till andra organisationer. Hittils är det bara SD som blivit nekade tillträde, med motiveringen att man endast hyr ut till organisationer som verkar för alla människors lika värde. Foto: Ansgarskyrkan

”En öppen och välkomnande mötesplats för alla.” Så står det på Ansgarskyrkan Lidingös hemsida. 

– En vision med många dimensioner, men den bygger på en kristen män­niskosyn säger pastor Ulf Bergsviker.

– Ett falskt påstående, menar SD-politikern Göran Borgenvik.

Att Ansgarskyrkan inte hyr ut sina lokaler till Sverigedemokraterna beror på att församlingen anser att en kristen människosyn inte är förenlig med den som SD:s politik ger uttryck för. Det är inte första gången ­Ansgarskyrkan ­säger nej.

– Att detta fortfarande pågår, trots att SD nu är landets näst största parti, är både odemokratiskt och märkligt säger ­Göran Borgenvik, ordförande för Sverige­demokraterna på Lidingö.

– Församlingen kan ju inte tro att en fjärdedel av Sveriges befolkning är odemokratiska och icke-kristna. Det är bara Ansgarskyrkan vi har problem med.

Handlar inte om att vara odemokratisk

Församlingsföreståndare Ulf Bergsviker säger att det inte handlar om vara odemokratisk, utan att man sett att SD-politiken blivit värre med åren.

– SD är ett parti som just nu för en politik och en retorik som syftar till att systematiskt montera ner civilsamhällesrörelsen. I sitt förslag till ”integrationspolicy” talar man nu om assimilation i stället för integration, om ”svenskt kulturarv” och ”svenska värderingar” i stället för mångfald och demokrati.

I en debattartikel i Lidingö Nyheter uppmanar Göran Borgenvik nu Equmeniakyrkan att utesluta Ansgarskyrkan eftersom de inte praktiserar demokrati. Till skillnad mot Svenska kyrkan, som beskrivs som öppen och välkomnande. 

Uttryck för polarisering

Ett uttalande som Ulf Bergs­viker i sitt genmäle i webbtidningen beskriver som ett uttryck för polarisering och försök att underminera alla som tänker annorlunda

– Svenska kyrkan utgör våra bröder och systrar, men är en ­organisation som i en mening styrs partipolitiskt. Men vi har ett djupt samarbete med Lidingö församling och tror inte på något sätt att det är mycket alls som skiljer oss åt i denna fråga. Det är dock en känd och medveten strategi hos SD att ta sig in i kyrkan. Nu sitter Göran Borgenvik själv i kyrkorådet och de kan ju knappast stänga ute sina egna medlemmar. 

Samtidigt försöker SD lägga munkavle på alla som säger emot dem genom att hävda att rätten att säga nej är odemokratiskt. Men ett nej är ju ett uttryck, ja en rätt i en öppen demokrati, säger Ulf Bergsviker som förvånas över Borgenviks aggressivitet.

Har motiverat nejet mycket tydligt

– Vi har motiverat vårt nej mycket tydligt. Enligt församlingens uthyrningspolicy, och vår människosyn, hyr vi enbart ut till organisationer som respekterar alla människors lika värde och inte diskriminerar någon. 

– Vi har bara behövt säga nej till en enda organisation på 27 år, och det är SD.

– Synnerligen anmärkningsvärt, då vi påtalar vikten av skydd för de som flyr från krig och även behoven av hjälp till flykting­läger, säger Göran Borgenvik  

– Om Ansgarskyrkan har en annan åsikt än denna, är det högst beklagligt för hela samhället. 

Enligt Borgenvik är det i stort sett bara Angsarskyrkan på Lidingö som vägrar hyra ut lokaler till SD, något som Bergsviker avfärdar. 

– De har ju alltid haft svårt att hitta lokaler, det vet väl alla.

En snabb googling ger honom rätt. Båda kyrkor, hembygdsgårdar, hotell och kongresscenter har sagt nej genom åren.

Däremot inte så många equmeniaförsamlingar

Inte hyra ut alls

– Många har löst problemet genom att inte hyra ut alls till ­politiska partier, på ett sätt gör det att man slipper att bli utsatt för exempelvis SD:s verbala ”attacker”, jag kan någonstans förstå det, förklarar Ulf Bergsviker.

– Men vi i Ansgarskyrkan har valt den här vägen för att vi vill motivera vårt nej och berätta vad Equmeniakyrkan på Lidingö står för. Vi lever i en tid, då tystnad är den största frestelsen. Vi har valt en annan väg.

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Lennart Johansson
Antagligen hyr församlingen inte heller ut till judiska föreningar eller organisationer heller. Men antar dock att man mer än gärna skulle hyra ut kyrkan till muslimska föreningar eller organisationer bara man uttalat de magiska orden "Allas lika värde". Har jag fel i mitt antagande? Just frasen "Allas lika värde" är politiskt laddad då den oftast används i politiska sammanhang, framförallt från vänsterorienterade organisationer med allt mer oklar innebörd förutom missaktning av andra. Många diskussioner har utspelats om skillnaden mellan värde och värdighet, dvs det som står i den engelska förlagan till flyktingkonventionen och om hur ordet "Dignity" skall översättas till svenska. Jag låter detta vara osagt vad som är mest rätt eller fel men reagerar med hänvisning till dagens kapitalistiska syn på att allt har ett monetärt värde som kan avspeglas i kronor och ören. Jag föredrar att ordet översätts till värdighet, vördnad eller liknande betydelse som visar respekt för varandra och varandras ståndpunkter och som inte är en värdering eller nedvärdering. Församlingen har förstås all rätt att i demokratisk ordning bestämma vem eller vilka som har tillgång till sina lokaler.

 

Till minne