Scouter från hela världen möttes i Japan

Världens största scoutläger, Jamboree 2015 i Japan, samlade runt 30 000 scouter från hela världen, varav ett par tusen från Sverige. – Trots olikheterna har det gått bra att prata varandra. Vi har ju scouting gemensamt, säger några av de svenska deltagarna.

I dagarna landar Johan Torstensson från Equmenia i Eskilstuna och Maja Andersson och Karolina Eriksson från Rotebro scoutkår (Equmenia) på svensk mark efter nästan en hel månad i Japan.

— Det är en väldigt stor upplevelse. Vi har lärt oss så mycket! Men kanske är det inte förrän vi kommer hem som vi kommer att fatta hur stor den är, under jamboreen har vi levt som i en bubbla, säger trion.

Dagarna har varit fyllda av aktiviteter av olika slag, både på och utanför lägerområdet. De har haft olika tema som kultur, vetenskap och världsförbättring. De svenska deltagarna besökte bland annat olika japanska skolor.

De säger att de uppskattar de många kulturmötena.  Inte minst när det gäller att pröva på andra länders mat. De blev till exempel bjudna på mexikansk mat av sina sydamerikanska grannar.

— En dag hade vi en så kallad Culture Day där alla avdelningar på hela lägret visade upp sitt land. Vi bjöd på krabbelurer, köttbullar och djungelvrål och så dansade vi kring en gräsklädd midsommarstång gjord av bambu.

Den 6:e augusti, på minnes-dagen av atombomben över Hiroshima, besökte de Hiroshima Peace Center.

—  Därifrån tar vi med oss starka intryck. Vi måste uppmärksamma det hemska som hände så att det aldrig händer igen, säger Maja.

Ann-Sofie Nydén och Carin Torstensson från Eskilskyrkan var med som volontär respektive avdelningsledare. Eftersom Japan just upplevt sin varmaste sommar på över 100 år, med över 30 grader i skuggan varje dag, så blev det extra påfrestningar för både scouter och ledare, men Ann-Sofie och Carin är mycket nöjda med veckorna i Japan.

—  Jag var med på jamboreen i Skåne 2011 och bestämde mig redan där att åka hit. Det är en fantastisk stämning! Min uppgift har varit att patrullera runt i de olika delarna av lägret och se till att allt varit lugnt. I min patrull fann jag en ”syster” från Bangladesh som jag hade så roligt tillsammans med. Jamboreen är ett fantastiskt tillfälle att arbeta tillsammans med scouter från hela världen, säger Ann-Sofie Nydén.

Ett område hette Faith and belive där alla stora religioner fanns sida vid sida för att presentera sig. Olika unga representanter avlöste varandra på scenen och läste texter, böner eller grundpelare från sina respektive religioner. Där fanns judar, kristna, muslimer, buddister, sikher och alla medverkande möttes av respekt och applåder.

— Det känns som om det ändå finns hopp för världsfreden, säger Ann-Sofie.

Den svenska delegationen samlade scouter från olika scoutkårer i Sverige. I den svenska scoutlagen står det att ”en scout söker sin tro och respekterar andras”.  Några av ungdomarna, som finns intervjuade på jamboreens webb, säger att det är lite si och så med att ta upp trosfrågor i de lokala kårerna och någon tycker att man borde prata mer om olika sätt att tro.

— I vår kår har tron och prat om Gud en naturlig plats. Men även om vi pratar om Gud så tvingas inte någon att tro på vårt sätt, vi har även muslimer med i vår scoutkår, berättar Frida Curenstam, Equmenia-scout från Gislaved.

Jamboree hålls vart fjärde år. Nästa blir 2019 i USA.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.