Scoutavgift och ordförandeval på Equmeniastämma

Hur stor del av scoutavgiften ska betalas av lokalföreningarna? Det är en av frågorna som Equmenias riksstämma ska ta ställning till 11–13 november i Tibro. Dessutom ska en ny ordförande väljas.

För första gången i Equmenias historia hölls en förberedande konferens tidigare i år med en enda fråga på dagordningen: Ska Equmenia vara kvar i riksorganisationen Scouterna efter en avisering om kraftigt höjda medlemsavgifter? Beslutet blev då att ge Equmenias styrelse i uppdrag att försöka förhandla ner avgifterna, vilket man nu har gjort.

– Vi känner oss nöjda med resultatet. Vårt utgångsbud var 60 kronor och Scouternas 180. Nu hamnar vi någonstans mittemellan med 117 kronor fram från 2022 och framåt. Under de sex närmaste åren kommer avgiften att höjas successivt, berättar ordförande Joakim Lundqvist.

Det är Equmenias styrelse som tecknar samarbetsavtalet. Det ombuden nu ska rösta om är hur stor del av avgiften som ska bekostas av lokalföreningarna. I dag betalar föreningarna hela scoutavgiften till Scouterna utan subventioner från riksorganisationen.

Att Equmenias styrelse förhandlat sig till ett avtal med en lägre avgift än de direktanslutna scoutorganisationerna har, beror på att Equmenia bland annat bedriver vissa delar av utvecklingsarbetet på egen hand och i samarbete med Equmeniakyrkan.

Under riksstämman i Tibro ska ombuden även välja en ny styrelseordförande efter Joakim Lundqvist som slutar efter 6,5 år i styrelsen varav 2,5 år som ordförande. Föreslagen efterträdare är Ludvig Essebro, Vännäs som sedan starten varit en del av Equmenia och suttit i styrelsen sedan 2011. Han har arbetat som ungdomsledare i Vännäs under fyra år och är nu ideell ledare i föreningen. Ordförandearvoderingen föreslås bli på 25 procent.

– Equmenia har kommit in i en fas då vi tror att det är bättre att ha en ordförande på deltid istället för på heltid. Jag har till stor del arbetat operativt på kansliet och varit mycket delaktig i det dagliga arbetet vilket gett mig ett försprång i styrelsen. På det här sättet tror vi att styrelsen kommer att få en mer aktiv roll, säger Joakim Lundqvist.

Tanken är att en biträdande generalsekreterare ska tillsättas för att sköta delar av det arbete Joakim Lundqvist gjort och för att ge generalsekreterare Carin Dernulf större utrymme att arbeta mer utåtriktat. I dag har hon det övergripande ansvaret för arbetet på kansliet.

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.