Ryska och ukrainska baptister i ”broderlig dialog”

Medan situationen i Ukraina hårdnar kämpar regionens baptister för bibehållen gemenskap.

För första gången sedan Ukrainakrisen började har ledarna för baptistunionerna i Ryssland och Ukraina träffats. Mötet hölls i Kiev och enligt de egna rapporterna var det ett hjärtligt möte som slutade med ett gemensamt uttalande.

Där understryks att mötet ska ses som ett tecken på stöd för en fredlig dialog, mellan kyrkorna och mellan nationer.

 Kyrkorna fördömer också alla våldshandlingar och lösningar på politiska problem genom militärt ingripande och uppmanar istället till att förhindra provokationer.

”Vi är beredda att, oavsett våra omständigheter, samarbeta framöver i evangelieförkunnelsen i våra egna länder och i hela världen”, slutar brevet som är undertecknat av ordförande Vjatsjeslav Nesteruk från All-ukrainska unionen av evangeliska kristna baptister, samt ordförande Aleksej Smirnov från Ryska unionen av evangeliska kristna baptister.

De vänskapliga tongångarna och mötet har applåderats från olika håll, bland annat av Tony Peck, generalsekreterare för EBF, Europeiska baptistfederationen, som i en kommentar säger att detta visar att evangeliet är större än alla politiska olikheter mellan nationer.

Nyligen genomförde också samtliga protestantiska kyrkor i den östukrainska regionen Donbass, med den oroliga huvudstaden  Donetsk, två dagars bön och fasta, rapporterar Christian Telegraph.

Läget är fortsatt svårt i Donbass, i städer som Zaporizj-zja, Donetsk, Luhansk och Charkiv, dit Ryssland skickat militära specialister och stora grupper med vad som kallas ”specialagenter” för att ta över administrativa byggnader och organisera  separatistmöten, rapporterar en av de boende i området i mail.

”Det är svårt för folket att stå emot all denna propaganda. Många människorna i östra Ukraina litar inte på regeringen. Många i västra Ukraina är rika och har stora hus och bilar, medan människorna i öst ofta är fattiga och outbildade.

”Situationen är mycket svår och farlig. Missuppfattningar separerar  människor och Putins agenter utnyttjar situationen,” står det i mailet.

Förhoppningarna om en mer stabil situaton, står nu till presidentvalet i Ukraina som hålls samma dag som EU-valet, den 25:e maj.

 

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.