Romer får hjälp i hemlandet

Sverige ska hjälpa rumänska romer hemma i Rumänien, enligt ett avtal som skrivs under i dag.

Sverige ska ställa upp med rådgivning och i kunskapsutbyte, men inte med några öronmärkta pengar, enligt Dagens Nyheter. Insatserna ska inriktas på romska barns skolgång, kvinnors rättigheter och välfärdstjänster.

Ansvariga ministern Åsa Regnér (S), på plats i Rumäniens huvudstad Bukarest i dag, konstaterar att all statistik om arbetslöshet, inkomster och utbildning visar att landets romer klarar sig sämre än majoritetsbefolkningen.

- Så det är inte svårt att förstå drivkrafterna att komma hit (till Sverige). Men det är en ohållbar situation. Det är inte en bra situation att de lever under svåra omständigheter här. Därför vill vi bidra till att de får ett bättre liv i Rumänien, säger Åsa Regnér till Dagens Nyheter.

Codrin Scutaru, statssekreterare på Rumäniens arbets- och socialdepartement, anser att fattigdom och tiggeri inte är något strukturellt samhällsproblem.
- Det är ett individuellt val. Tiggarna respekterar vare sig svensk eller rumänsk lag. De borde söka arbete i stället. Att tigga borde inte vara ett val för dem, säger Scutaru till Expressen.

Han uppger att avtalet mellan Sverige och Rumänien främst handlar om ett EU-projekt där barn som hoppat av skolan får en andra chans. Utöver det ska socialtjänstlaget förändras för att människor ska få ha kvar sitt försörjningsstöd under en tid även om de hittar jobb.

Rumänien har i många år fått kritik av andra EU-länder för att ha missgynnat romerna. Men Åsa Regnér anser att samtalsklimatet har blivit bättre.
- Men man får inte vara naiv. Det här kommer att ta tid, säger hon till DN.

/TT

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.