Religionsförföljelsen ökar i världen

Allt fler kristna drabbas av förföljelse på grund av sin tro. Kristna förföljs idag i över 60 länder. Allra värst är det i Nordkorea, men förföljelsen ökar snabbast i Afrika söder om Sahara.

Det skriver organisationen Open Doors som denna vecka publicerar sin lista över förföljelser av kristna  i världen.  

Där konstateras också att graden av förföljelse dessutom ökar i intensitet i flera länder. Det betyder att även om Saudiarabien, Maldiverna och Jemen inte längre är bland de tio värsta länderna så betyder det inte att situationen blivit bättre där. Bara att den blivit så mycket värre i andra länder.

Det är Nordkorea som hamnar i topp på denna bottenlista  – för 13:e året i rad. Nordkorea har under de senaste året genomfört flera nationella utrensningar där 10 000 personer fördrivits, arresterats, torterats och/eller dödats på grund av påstådda kopplingar till Kim Jong-Uns farbror Jang Song-Thaek.

Myndigheterna har också bedrivit en kampanj mot personer som innehaft olagliga material som DVD-skivor, CD-skivor och böcker. I efterdyningarna av att den sydkoreanske missionären Kim Jeong-Wook kidnappades och arresterades har dussintals personer (troligen kristna) tagits till fånga och många har torterats och dödats.

Men många andra länder gör sig också skyldiga till religionsförföljelser och våld. Efter Nordkorea följer, Somalia, Irak, Syrien, Afghanistan, Sudan, Iran, Pakistan, Eritrea och Nigeria.

Extremt våldsamma är också Centralafrika, Egypten, Myanmar (Burma), Mexiko och Kenya.

Under det gångna året har våldsamheter på grund av islamistisk extremism i Mellanöstern domineratnyhetsrapporteringen världen över. Men trots detta är det den ökande förföljelsen i flera afrikanska länder som utmärker sig på Open Doors World Watch List 2015.

Islamistisk extremist anges som huvudorsak till förföljelsen i många länder.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.