Putins nya lag hotar kyrkornas mission

På vissa punkter är den nya antiterrorlagstiftningen i Ryssland mer restriktiv än lagarna under Sovjettiden. Det säger Rysslandskännaren Rauli Lehtonen, som Sändaren talat med.

Som Sändaren tidigare rapporterat har lagens anda redan börjat tillämpas. Ett fotbollsläger som en av ryska pingstunionens församlingar anordnat i Omsk i samarbete med Equmeniakyrkan och Equmenia stängdes ner av myndigheterna på grund av misstanke om illegalt missionsarbete. Nu avvaktar Equmeniakyrkans samarbetspartners vad som ska hända innan man tar beslut om de ytterligare två planerade lägren i slutet av sommaren kan genomföras.

– Beslutet ligger hos våra ryska vänner. Vi gör inget i egen regi utan enbart på inbjudan av kyrkorna i Ryssland, säger ansvarig på Equmeniakyrkan som inte vill bli namngiven av oro för att det skulle kunna försvåra fortsatta resor till landet.

– Equmeniakyrkan kommer med all sannolikhet att behöva tänka om när det gäller vårt framtida samarbete. Vi har under lång tid upplevt hur det har blivit allt tuffare regler som begränsat församlingarnas frihet, säger han.

Rauli Lehtonen, ordförande i regionrådet för Eurasien i Pingst internationellt, har mångårig erfarenhet av att arbeta med evangeliska kyrkor i Ryssland. Han säger att det finns ett reellt hot mot utländska missionsarbetare.

– Jag har namnen på ett tiotal missionärer som blivit deporterade under de senaste tre månaderna. De har saknat de tillstånd som kommer att bli nödvändiga efter att den nya lagen trätt i kraft, men som redan verkar praktiseras i en del regioner.

Rauli Lehtonen beskriver hur den nya lagstiftningen på flera sätt kan komma att inskränka församlingarnas möjlighet att missionera, då det krävs särskilda dokument för detta. Lagen definierar omvändelsearbetet som missionsverksamhet, om den sker utanför särskilda byggnader för tillbedjan eller religiösa skolor. Dessutom begränsas nu spridande av tro och religiös övertygelse via massmedia och internet genom den nya lagen.

Om man i en gudstjänst där det finns icke-medlemmar närvarande inbjuder till omvändelse kan det tolkas som missionsverksamhet. För att få göra en sådan inbjudan måste man ha ett missionärstillstånd. Inte ens under Sovjettiden behövdes detta, då kunde församlingarna vara relativt fria så länge de höll sig inom kyrkans väggar.

Men det är oklart hur lagen kommer att tillämpas. Fortfarande är det inte klart vilken instans som ska utfärda missionstillståndet. Är det myndigheterna eller skulle det kunna vara ortodoxa kyrkan eller rent av de egna samfundsledarna?

Om man som utländsk organisation vill samarbeta med en rysk organisation eller församling så måste det finnas en arbetsplan som i förväg ska erkännas av myndigheterna. Idag räcker det med en inbjudan.

– Har man inte tillstånd för mission så kan man som privatperson få böta 7 500 kronor, och kyrkan kan föreläggas ett vitesbelopp på 150 000 kronor, säger Rauli Lehtonen.

Ryska ortodoxa kyrkan anklagas ofta för att gå hand i hand med Putin-administrationen, men enligt ortodoxa kyrkans hemsida ändrades det första lagförslaget på grund av kritik från kyrkans sida. Detta tyder på att lagen troligen inte initierats från kyrkan, utan från Putins administration, menar Rauli Lehtonen.

– Vi vet inte vad som kommer att hända, men oron är stor i de församlingar som jag har kontakt med. De vädjar nu om förbön för den osäkra situationen.

 

Christina Larsson

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.