Politiker vill se större idéburen sektor

Den idéburna sektorn bör bli tio gånger större om tio år. Det tycker nästan 350 av landets ledande kommun- och landstingspolitiker i en undersökning som Famna har gjort. Nu siktar paraplyorganisationen på att sektorn ska växa rejält.

I Sverige står den idéburna sektorn för två-tre procent av den totala välfärdskakan på 480 miljarder kronor. Medan de idéburna har haft ungefär samma andel sedan 1990-talet har de privata aktörerna sedan dess kapat åt sig en större del, medan den offentliga sektorn har minskat.

Men enligt undersökningen av Famna, som är en paraplyorganisation som samlar många av den idéburna sektorns aktörer, finns det en stor vilja bland politiker att öka den andelen dramatiskt.

De svarande politikerna i enkäten anser att den idéburna sektorn ska stå för 20 procent av välfärden om 10 år. Och bilden är densamma i båda politiska blocken.

Famna har ett blygsammare mål, som ändå innebär än en fyrdubbling jämfört med i dag:

– Ett rimligt mål är att vi ska ha 10 procent år 2030, säger Martin Ärnlöv som är generalsekreterare i Famna, och nytillträdd generalsekreterare i Röda korset.

I våra grannländer är bilden en annan: I Danmark är den icke-vinstdrivande andelen av välfärdssektorn 14 procent och i Norge 8 procent.

Famna menar att två faktorer är avgörande för att målet ska nås: dels en ”entreprenörsanda” inom sektorn, och dels lagar och regler som underlättar för de idéburna att kunna konkurrera vid upphandlingarna.

– Vi behöver ha en upphandlingslagstiftning där man kan göra avtal som bedömer den idéburna sektorns mervärden, säger Martin Ärnlöv.

Bland annat nämner Famna det förslag som möjliggör ett slopande av de flesta av de vanliga upphandlingsreglerna om avtalets värde är mindre än motsvarande 750 000 euro. Ett sådant väntas klubbas i riksdagen innan sommaren och i så fall träda i kraft den 1 januari 2019, enligt Famna.

De vill också se nya regler kring de så kallade idéburna-offentliga partnerskapen (IOP) som i dag bedrivs på några håll i landet, men som saknar lagreglering.

Undersökningen skickades ut till drygt 1000 landstingsråd, kommunalråd och ordföranden i fyra kommunala nämnder. 347 svarade på enkäten (32 procent).

FREDRIK HIELSCHER

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.