Påven Tawadros ll gästar Sverige.

Just nu gästar den koptisk-ortodoxe påven Tawadros ll Sverige. Påven är inbjudan av Svenska kyrkan, men hinner också träffa både andra kyrkoledare, politiker och koptiska församlingar. Häromdagen besökte påven Jönköpings koptiska församling.

Tawadros II besök i Sverige är historiskt. Det är bara andra gången som en koptisk påve var på besök i landet. Hans företrädare, påven Shenouda, var här på 90-talet för att inviga den första koptiska kyrkan i Sverige.

- Det här är en historisk händelse. Förra påvebesöket  var också historiskt, men nu är det första gången med den här nya påven. Det är som en pappa som kommer och hälsar på sina barn på ett andligt sätt, säger Francis Rezk, diakon i den koptiska församlingen i Jönköping, som fick ta emot påven i tisdags.

Francis Rezk säger att han ser det som en oerhört stor dag för sin församling, att påven med besöket visar sin stora vilja att besöka hela den världsvida koptiska kyrkan.

- Det viktigaste är att förstås att han vill besöka oss kopter som befinner oss i Sverige. Det betyder jättemycket och förhoppningsvis kände han av den glädjen också. Det var en oerhört glädjande, jublande dag för oss. Jag tror det var mellan 800-1000 personer som var på plats i Sofiakyrkan på kvällen.

- Det var väldigt ärofyllt för oss. Vi är väldigt få kopter i Jönköping, ändå har han kommit hela vägen hit för att hälsa på sin hjord, som en herde. Vanligtvis kanske han träffar flera tusen på en gång och inte 50-60 personer, som i Jönköping. Så vi var glada och vi välkomnade honom väldigt varmt, säger Francis Rezk.

Jakob Romeborn

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.