Pastorernas val – Hägglund, Romson & Fridolin

Kristdemokraterna och Miljöpartiet — det är partierna som gäller för Equmeniakyrkans pastorer. Mer än hälften tänker rösta på något av dessa partier den 14 september visar Sändarens undersökning. — Miljöpartiet håller på att bli det nya Folkpartiet i Equmeniakyrkan, säger statsvetaren Magnus Hagevi.

Sändarens undersökning av väljaropinionen bland pastorerna visar en kraftigt avvikande bild av opinionsläget jämfört med siffror som presenteras i andra väljarundersökning (se graf intill). De enda partier som någorlunda ligger i nivå med valresultat och opinionsmätningarna är Folkpartiet och Feministiskt iniativ. För de andra partierna är det stora skillnader.

Moderaterna får till exempel bara 2,2 procent och Socialdemokraterna drygt 14, medan M i andra mätningar ligger runt 25 procent och S runt 30. Motsatt förhållande gäller för KD och MP. KD är största parti med 28 procent, medan de i andra mätningar kämpar med kniven på strupen för att nå över fyra procent-spärren.

Att KD får höga siffror i målgruppen pastorer är kanske inte så konstigt. De höga siffrorna för MP pekar däremot på en tydlig trend, menar Magnus Hagevi.

— Jag har konstaterat i min egen valforskning att Miljöpartiet går stadigt framåt i de konventionella frikyrkorna, det vill säga samfunden som bildat Equmeniakyrkan, medan de inte alls går lika bra i mer konservativa samfund som till exempel Pingströrelsen.

Magnus Hagevi gissar att Miljöpartiets betoning på internationell solidaritet, miljö och klimat, är det som attraherar  Equmeniakyrkans pastorer. Men Magnus Hagevi poängterar också att pastorskåren är en speciell grupp.

— Pastorerna är yngre och de är akademiker. Lika höga siffror kommer man inte att få bland medlemmarna. Men man är inte fel ute om man hävdar att MP håller på att bli det nya FP i Equmeniakyrkan.

Av tradition har Folkpartiet varit mycket starkt i frikyrkliga kretsar, framförallt i gamla Missionsförbundet. Magnus Hagevi vill dock inte säga att det är tecken på en vänstervåg i Equmeniakyrkan — det handlar mer om likartade hjärtefrågor sedan tidigare som finner varandra.

Magnus Hagevi tror också att KD kommer att få lägre andel röster bland medlemmarna, än vad pastorsenkäten visar. Och Moderaterna kommer att få väsentligt mer än de 2,2 procenten.

— De senaste valen har M gått fram starkt bland frikyrkliga väljare. Centern blir också större. Som sagt: pastorer är akademiker, och C har svårt att nå den kategorin. Stödet för Feministiskt initiativ och Vänsterpartiet kommer troligtvis att bli lägre bland medlemmarna än bland pastorerna.

Sverigedemokraterna får i Sändarens undersökning mindre än en procent. Något större andel torde partiet få bland frikyrkliga väljare, siar Magnus Hagevi, men inte mycket.

— SD:s politik och retorik går inte hem i Equmeniakyrkan.

 

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.