Över 200 ansökningar till världens tuffaste jobb

Biståndsorganisationen We Effect söker kvinnor som vill ta sig an ”Världens tuffaste jobb”, att under tre veckor jobba som bonde i världens fattigaste land, Malawi, med en timlön på cirka 10 kronor och arbetsdagar som pågår från tidig morgon till sen kväll.

Hallå där, Marcus Lundstedt, pressansvarig på We Effect:

Hur många ansökningar har ni fått?

- Vi har fått in 200 ansökningar efter bara en vecka, och det är långt över förväntan. Många är intresserade av den här utmaningen och vill uppmärksamma kvinnors situation i fattiga länder. Det är en helt unik sak som man nog aldrig skulle få möjlighet att uppleva igen, och det tror jag spelar in i att så många har ansökt.

Varför gör ni det här?

- För oss är det ett sätt att öka kunskapen om kvinnors situation i fattiga länder, där det krävs oerhört mycket för att förändra situationen. I Malawi, världens fattigaste land, är kvinnorna inte bara ute på fältet utan de ansvarar även för att hämta vatten och ta hand om barnen, jobb som också tar flera timmar varje dag. Vi hoppas att fler människor i Sverige ska få kunskap om hur det är att vara kvinna och bonde i fattiga länder, och att den här kampanjen ska leda till att fler uppmärksammar situationen och vill hjälpa.

Varför kallar ni det världens tuffaste jobb?

- Det är ett väldigt hårt arbete, 80 timmars arbetsvecka där varje dag börjar tidigt på morgonen för att sedan gå ut på fältet i 40 graders värme och utföra ett väldigt manuellt arbete innan de går hem på kvällen och upprepa det igen nästa morgon.

Hur har det gått tidigare år när ni har genomfört den här kampanjen?

- Vi gjorde det här 2011 och 2012, första året till Uganda och andra året till Kenya. Det var väldigt framgångsrika just som informationskampanjer och ledde till att många fick reda på hur situationen var. Det var nog en av de bästa informationskampanjer som vi har haft, på grund av att det är en svensk som jobbar där och det skapar en igenkänning som människor kan relatera till. Till exempel så innebar resan 2012 för hon som var med den gången att hon slutade jobba på bank och sedan gick vidare till att nu jobba för organisationen VI-skogen nere i Kenya. För henne blev det verkligen en livsförvandlande resa. 

Jakob Romeborn

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.