Nytt namn ska göra EKHO tydligare

Lina Landström

Lina Landström är ny ordförande för Ekho-Kristna regnbågsrörelsen. Hon har tidigare varit engagerad i den metodistiska gayrörelsen i USA. Foto: Privat

”Kristna regnbågsrörelsen” – så kommer EKHO att kalla sig framöver.

– Det blir tydligare vad vi är, säger Lina Landström ny förbundsordförande.

– ”H:et” i EKHO står ju för homosexuell, vi vill inkludera alla hbtqia+-­personer.

Var engagerad i gayrörelsen i USA

Lina Landström, som har svenskkyrklig bakgrund, har tidigare studerat i USA och var där engagerad i gayrörelsen i United Metodist Church. En kyrka som splittrats just på grund av frågor som rör sam­könade relationer.

– Det är jättetråkigt, jag känner djup sorg. Vi vill ju stå för kärlek och inkludering. Så leder det till splittring.

Hur frågorna skär genom samfund och församlingar har ju även märkts av i Sverige.

– Vi är många hbtqia+-personer runt om i landet som längtar efter att få älska Gud och vara fullvärdiga medlemmar i våra kyrkor precis så som Gud skapat oss, fortsätter Lina Landström.

Den avgående ordföranden, Robin Paulonen, lägger till:

Öppnat garderobsdörrar

– Att jag tillsammans med många, genom EKHO, fått vara en liten del av det arbete som öppnat garderobsdörrar och kyrkportar är för mig stort. Vi delar gåvan och hoppet om att vi är älskade precis så som vi är vidare.

Inte minst frågor som rör transpersoner har stått i fokus de ­senaste åren. Det ”utgör motivet i krigspropaganda och kulturkrig. Teologer debatterar binära skapelseteorier. I denna storm lever transpersoner i dag. Vad kan kyrkor göra för att lära känna och inkludera personer med transerfarenhet i vår gemenskap? Och på vilket sätt vi som kyrka kan motverka en osund polarisering i samhället kring transpersoners liv och identitet?” frågar sig föreningen i ett pressmeddelande efter årsmöteshelgen.

Avhandling om hbtq-flyktingar

Lina Landström doktorerar just nu vid Vrije Universiteit Amsterdam på en avhandling om hbtq-flyktingar i Sverige och Tyskland. En artikel har hon redan fått publicerad och hon räknar med att vara klar nästa eller nästnästa år med sin avhandling.

EKHO – som helt uttytt står för Ekumeniska gruppen för kristna homosexuella – har i dag fem aktiva avdelningar samt ett antal så kallade ”frögrupper” runt om i landet. Man samlar knappt 400 medlemmar totalt. Föreningen sysslar bland annat med certifiering för kyrkor genom de som heter Regnbågsnyckeln. Under årens lopp har man givit ut flera böcker där frågor kring kristen tro och olika sexuella läggningar och könsidentiteter berörs. EKHO grundades 1976.

Taggar:

HBTQ

Erik Lindfeldt

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne