Nytt konvertitfall engagerar Västeråsförsamling

Konvertiten Eddie Sajedi är förmodligen inte "en äkta kristen". Hans öppna regimkritik är heller ingenting som hindrar att han utvisas till Iran, anser Migrationsverket. - Den bedömning av vår medlem är en ren katastrof säger pastor Bengt Sandqvist i Ansgarsförsamlingen i Västerås.

Eddie själv, han som en gång hette Shain Sajedifar, är lite besviken på Sverige, tillstår han över telefon. Ett telefonnummer som egentligen är hemligt, precis som Eddies exakta vistelseort numera.

-Sverige är ju känt som ett rättvist och bra land, det var därför jag ville åka hit. Men nu vet jag inte, det är som om de inte riktigt förstår, säger han på bruten men fullt förståelig svenska. Den har han lärt sig själv på mindre än ett år, berättar han. Därför att han trodde på Sverige och vill vara kvar här.

Sedan han kom till Sverige har han också engagerat sig i GF-anslutna Ansgarsförsamlingen, där Bengt Sandqvist är pastor.

Denne berättar att Eddie, som var kristen redan när han kom till Sverige via Turkiet, är en uppskattad och aktiv medlem i församlingen, missionär, scoutledare och nattvardstjänare.

- Dessutom är han en personlig vän, som jag har tät kontakt med. Just nu kan han inte delta i scoutverksamhet och sådant. Men han är en regelbunden besökare i söndagsgudstjänsterna, och tjänstgör som nattvardstjänare

Eddie lever inte gömd, men, som Bengt Sandqvist uttrycker det, han är inte hemma heller.

Detta ifall gränspolisen trots allt skulle få för sig att verkställa utvisningen som egentligen inte får verkställas eftersom den är överklagad. Men det har hänt förr att utvisningshotade satts i förvar, i väntan på verkställighet.

Under tiden gör Västeråsförsamlingen allt de kan för att hjälpa sin vän och medlem. 117 av medlemmarna i församlingen  har skrivit och intygat att de anser, eller vet, att Eddies konvertering är äkta och att de nu är mycket oroade för Eddies framtid. 

Bengt Sandqvist själv känner sig ledsen och kränkt, säger han.

-Ja, faktiskt. Att Migrationsverket inte tror mig på mitt ord, inte litar på att jag kan bedöma om Eddie är en kristen eller inte.

Men Eddie är  inte bara kristen, han är också öppet regimkritisk på exempelvis Facebook.

- Jag har pratat länge och ingående med Eddie om riskerna både med att bekänna sig som kristen och att vara öppet regimkritisk, intygar Bengt Sandqvist.

-Men han vill göra det här, han tycker det är så viktigt.

-Vi har alla fått olika gåvor av Gud och min är att teckna, och skildra orättvisorna, säger Eddie Sajedi själv.

Då måste jag ju som kristen utnyttja dem.

 

 

 

 

Fakta: FAKTA Eddie Sajedi

 

Eddie Sajedi påbörjade konststudier i Teheran år 2009. Han avstängdes från sin studier då flera av hans tavlor bedömdes som politiskt oacceptabla.

Eddie Sajedi flydde till Turkiet, där han blev en kristen.  Därifrån kom han till Sverige den 2 november 2010 då han ansökte om asyl . Ansökan avslogs 14 januari 2011 med motivering att han varken är flykting eller skyddsbehövande.

Eddies advokat ansökte om ny prövning 27 november 2012. Då med motivering att han utövar sin kristna tro på ett nytt sätt och dessutom är öppet regimkritisk. Kritiken har lett till flera hotelser på Facebook.

Både konvertering och regimkritik  bryter mot Irans lagar och kan föranledda kroppsstraff, eller i värsta fall dödsstraff.

Läs mer på Facebook-sidan ”Stoppa utvisningen av Eddie”, www.namninsamling.se  eller www.ansgarsforsamlingen.se/

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.