Forskare bekräftar Bibelns syn på hur Goliats hemstad förstördes

Ny forskning bekräftar Bibelns historia om den plötsliga förstörelsen av Goliaths hemstad. Foto: Commons

I många år har forskare diskuterat om hur staden Gat, där Goliat enligt Bibeln var ifrån, förstördes. Ny teknik ger en skrämmande bild av hur brutalt det kunde gå till i gammaltestamentlig tid.

Enligt bibeln är det kungen i Damaskus, Hasael som attackerar staden Gat på vägen mot att inta Jerusalem. Därefter försvinner staden, som annars spelar en ganska central roll i delar av Gamla Testamentet, mer eller mindre ur historien. 

Staden Gat räknas som en av fem filisteiska städer, och troligen den allra viktigaste av dem. Goliat nämns som Goliat från Gat, när han beskrivs som en skrämmande och gigantisk krigare i mötet med den unge David. David själv flyr sedan vid ett tillfälle till den filisteiska staden innan han kan återvända hem till Israel.

Delar av det historiska Gat. Foto: Commons

Skedde 830 år före Kristus

Uträkningar pekar på att attacken mot Gat borde ha skett runt 830 före Kristus och utifrån det har forskare i Israel som undersöker lämningar efter staden, som också kallats Tell es-Safi, dividerat om hur förstörelsen gått till.

Men ungefär 3 000 år senare har det nu presenterats en teori som sätter helt nytt ljus på händelsen. Och den kan bekräfta Bibelns beskrivning av stadens plötsliga förstörelse. Det skriver Världens Historia och flera internationella medier.

Genom att använda helt nya metoder har ett israeliskt forskarteam med hjälp av jordens magnetfält och koldatering, nu kunnat visa att byggnaderna på platsen blev ruiner under mycket höga temperaturer. Och det just under det snäva tidsfönstret.

Goliath ska enligt Bibeln ha varit en väldig krigare från staden Gath, som senare alltså förstördes i ett hav av eld. Foto: Commons

Förstördes i eldhav

Rent konkret undersöktes magnetiska partiklar i brända tegelstenar. Att stenarna varit brända har tidigare varit känt men de nya resultaten motsäger tidigare teorier om att staden under en längre tid förfallit och förvandlats till ruiner. Något som i så fall skulle stå i motsats till den bibliska berättelsen.

Vad forskarna nu tycks fastslå är att Hasael på sin väg mot den Israeliska huvudstaden låter bränna ner staden Gat. Staden ska sedan ha förgåtts i ett eldinferno och raderats ur historien. En beskrivning av plötslig förstörelse som också bättre passar in på den gamla testamentliga beskrivningen.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne