Nu säljs S:t Paulskyrkan i Stockholm

Nu är S:t Paulskyrkan i Stockholm till salu. Församlingen begär 25 miljoner för byggnaden som ligger centralt, mitt på Mariatorget på söder.

S:t Paulskyrkan är en av Sveriges äldsta metodistkyrkor. Kanske den äldsta. Ett kulturminnesmärke som nu riskerar gå förlorat för Equmeniakyrkan, som församlingen numera tillhör.

Den blir den andra centralt placerade före detta Metodistkyrkan som på kort tid säljs ut.  För bara några månader sedan såldes också Trefaldighetskyrkan vid Östermalmstorg. Den kyrkan betalade musikproducenten Jonas Åkerlund 52 miljoner för. Den här mindre kyrkan är värderad till 25 miljoner.

Vad som händer med pengarna från försäljningen är oklart. Egentligen bör de gå till modersamfundet, men det är långt ifrån säkert. Det beror på hur församlingens statuter är skrivna.   

Fram till den 15 februari har hugade köpare möjlighet att anmäla sitt intresse. Och de är många, uppger mäklaren Björn Målsäter till Aftonbladet.

Det centrala läget lockar, liksom en trädgård och ett antal parkeringsplatser.

Men många i Equmeniakyrkan är också upprörda över försäljningen, som var oväntad. Det har länge funnits andra planer för S:t Paulkyrkans framtid.

Just nu rasar debatten på sociala medier:

”Nu säljer Equmeniakyrkan ännu en kyrka med superläge i Stockholm. Varför? Gör mig så bedrövad,” skriver exempelvis pastor Gustav Björkman från Fiskebäck på twitter.

Annika Ahlefelt

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Stefan Nilszén
Är verkligen alla möjligheter uttömda? Att ytterligare en central kyrka i Stockholm säljs är mycket sorgligt. Dessutom en så fin kyrka på en så utomordentligt fin placering vid Mariatorget. Equmenikyrkan regionalt och centralt borde ta ytterligare dialog i frågan. Kyrkan går inte att köpa tillbaka när den väl är såld!
Owe Kennerberg
Sedan 1876 var kyrkan vid Mariatorget del av en rörelse som starkt betonade församlingarna som del av en större helhet, den konnektionala principen: "Den klargör att vår identitet finns i den helhet vi utgör tillsammans i Kristus, att var del har en avgörande betydelse för helheten..." (Metodistkyrkans lära och kyrkoordning 1997). Mot den bakgrunden är det svårt att förstå att delen kan fatta beslut utan att helheten fått säga sitt. Eller har Equmeniakyrkan tackat nej? Det är svårt att tänka sig ett bättre läge än vad Sankt Paulskyrkan har. En suverän plats för Equmeniakyrkans region Stockholm, THS/Bromma fhs och Rastplats Söder att bedriva kurs- och pionjärverksamhet på.
lars erik
OM DEN SÄLJS kan bara nån annan kristen kyrka köpa den, då den är helt kulturminnesmärkt och inte en pinal får ändras. Därmed är det en mycken liten skara som överhuvudtaget som kan ens FÅ och KUNNA köpa denna kyrka. OM den skall och kan säljas överhuvudtaget så borde man sälja den till nån som fortfarande kan samarbeta med Metodistförsamlingen, och andra kristna kyrkor och samtliga måste ta hänsyn till den stränga kulturminnesmärkningen över denna mycket säregna och viktiga kyrka. IINGET ANNAT ÄR MÖJLIGT än att följa dessa lagar och även alla de intentioner. Vad blir annars eftermälet för alla metodister genom seklerna i vårt land.