Nu är evangelisterna redo för sitt uppdrag

För första gången i Equmeniakyrkans historia har evangelister nu avskiljts till tjänst. – Det känns bra att få hela kyrkans bekräftelse, säger Sara Mellergård, en av de fyra som avskiljdes i kyrkokonferensen

Equmeniakyrkan har nu sju evangelister som arbetar på olika sätt; regionalt eller nationellt. Men flera av dem har inte fått sin tjänst i samfundet bekräftad genom avskiljning. Att detta inte skett sedan Equmeniakyrkan bildades beror på att det först nu har varit aktuellt med nyrekryteringar till evangelistkåren, enligt Per Westblom, avgående chef för kyrkans nationella enhet.

– I den processen har vi ställt frågor både om vem som kan bli evangelist och hur det ska bekräftas av kyrkan. I Missionskyrkan, som hade flera evangelister med sig in i Equmeniakyrkan, fanns det en ordning. Även Baptistsamfundet har haft riksevangelister, men dock inga när samfunden gick samman, säger han.

Huvudregeln är att den som blir evangelist ska vara ordinerad pastor.  Men vad är det då för skillnad på att vara pastor och evangelist?

– Både pastorer och evangelister ska förmedla evangeliet om Jesus Kristus. Men vi som evangelister har en särskild gåva, som nu bekräftas av kyrkan, att kunna kommunicera evangeliet till människor som ännu inte tror. Vi vill också inspirera församlingarna att vara mer evangeliserande, säger Pär Alfredsson, som fram till          1 juni är samordnare för evangelisterna. Efter det efterträder han Per Westblom som verksamhetsledare.

Pär Alfredsson ser evangelisterna som frontfigurer, ”doers”, som hjälper församlingarna att nå ut.

Sara Mellergård, som också arbetar som samordnare för församlingsgrundande i region Stockholm, tror att evangelisternas ”spetskompetens” är att hjälpa människor att sätta ord på sin tro.

– Vi har ett stort hjärta för människor som inte är med i kyrkan än och vill hitta vägar att nå dem, säger hon.

Av de sju evangelisterna är det bara Britta Hermansson som arbetar heltid. Övriga kompletterar evangelisttjänsten med andra uppdrag i kyrkan. Evangelisterna arbetar också mycket olika; Britta Hermansson använder exempelvis podcasts för att evangelisera, Liselotte J Anderssons inriktning är själavård, Marcus Olsson arbetar bland annat på fängelse och på krogen, Anna-Carin Abrahamsson på högskolan,  Rickard Lundgren arbetar med församlingsplantering och Ida-Maria Brengesjö säger att hon vill få församlingar att upptäcka uppdraget att evangelisera.

Sara Mellergård menar att de som nu är nya i tjänsten måste söka sina egna vägar och uttryck framåt.

– Alla slår på sin spik. Det gäller att göra det man är bra på, säger hon.

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.