Muslimer ger nystart för nykterhetsrörelsen

Nykterhetsrörelserna är på framväxt i Sverige. Under 2014 utökades IOGT-NTO med 20 nystartade föreningar.Muslimska invandrare har en betydande roll i ökningen.

En anledning till den stora ökningen har varit människor från andra länder som kommer till Sverige och sedan har gått med i IOGT-NTO. Många av dem kommer från länder med en annan alkoholkultur än Sveriges, till exempel Somalia.

— De personer som kommer hit tycker att IOGT-NTO står för bra saker, och att vi verkar inom rätt område. Nykterheten ligger nära till hands för många. Det kan vara av religiösa skäl, för att alkoholen tagit för stor plats i livet, antingen via missbruk eller som anhörig eller att man helt enkelt trivs med att vara nykter. Det finns hur många anledningar som helst, säger Linda Engström, kommunikations- och påverkanschef på IOGT-NTO. 

–  Det är också en väldigt viktig del som medborgare i Sverige att engagera sig i föreningssamhället. För många kan civilsamhället vara vägen in i samhället, tillägger hon. 

Linda Engström berättar om att det varit ett uttalat mål för organisationen att bli större.

— Det var en tydlig prioritet från vår kongress att vi skulle öka. Framförallt genom att starta många nya verksamheter, vi har förenklat administrationen för det, men även varit tydliga och gått ut och sagt att det finns flera sätt att engagera sig. 

Särskilda satsningar på alkoholpolitiska grupper har varit en viktig del. Till exempel har IOGT-NTO haft kampanjer mot alkoholreklam, samt arbetat med att stärka monopolet genom att arbeta emot gårdsförsäljning och e-handel av alkohol från utlandet. Det har gjort att de har synts flitigt i olika medier och fått uppmärksamhet, som i sin tur har lett till att fler har intresserat sig för organisationens arbete. 

 — Våra kampanjer är ett sätt att koncentrerat visa upp vad vi tycker. Vi gör kampanjer för att opinionsbilda, och det kan nog få upp intresset för oss som organisation. Vi har vill bygga på att vi är en folkrörelse som vill engagera, säger hon.

 

 

Jakob Romeborn

 

Läs mer om Mahdi Jemal, vår tids organiserade nykterist i Sändaren 1/2015 (utgivning 2/1-2015).

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.