Missionärer gisslan mer än ett år

Två svenska missionärer hölls som gisslan i Syrien i över ett år. Ingen lösesumma har betalats ut enligt regeringen. I stället har gisslan tack vare "intensiv diplomati" kunnat återförenas med sina familjer.

De två männen, Thomas Olsson, 50, och Martin Reén, 33, är medlemmar i frikyrkoförsamlingar i norra Sverige. Den ena tillhör pingstförsamlingen i Ursviken, en dryg mil från Skellefteå. Enligt uppgifter till tidningen Dagen befann sig de bägge männen  i Jordanien på missionsuppdrag när de "kände sig manade" att korsa gränsen till Syrien. 

Vilken organisation som sänt ut de bägge missionärerna är av någon anledning ännu okänt, och Thomas Olsson vill i nuläget inte kommentera några uppgifter utan ber i stället om lugn och ro.

- Vi mår efter omständigheterna väl och vill tacka alla som varit involverade så att vi blivit fria. Nu vill vi vara tillsammans med våra familjer och träffa våra barn, säger han till TT.

Det är också ännu så länge okänt var svenskarna tillfångatogs och var de hållits gisslan. Förhandlingarna om deras frisläppande ska ha pågått under mer än två månader i samarbete mellan palestinska, svenska och jordanska myndigheter.

Enligt Palestinas ambassadör i Stockholm Hala Husni Fariz hölls svenskarna som gisslan i Syrien av al-Qaida-kopplade Nusrafronten nära gränsen till Jordanien.

- Vi är väldigt glada över att ha kunnat bistå i frisläppandet av de två svenskarna, säger hon till TT.

Utrikesminister Margot Wallström (S) pratade med Thomas Olsson och Martin Reén över telefon när de befann sig på Arlanda på lördagen.

- Jag välkomnade de båda hem och uttryckte hur glada vi var, säger hon till TT

Wallström har tidigare riktat ett särskilt tack till Palestina och president Mahmud Abbas personligen, men hon vill inte gå in i detalj på hur förhandlingarna skett.

- Det beror på att det kan försätta andra människor i risk och vi vill inte att något vi säger ska inspirera andra eller användas.

TT: Har det betalats ut någon lösesumma?

- Sverige betalar ingen lösesumma. Det är vår policy.

Tyskland betalar ofta

svenskt håll är kidnappningarna en stor industri, enligt Lars Nicander vid Försvarshögskolan. Lösesummor vill inga länder prata öppet om.

- Förhandlingarna sker väldigt diskret. Amerikanerna betalar aldrig gisslan, tyskarna betalar ofta. När det gäller Sverige vet man inte riktigt.

Enligt Mikael Eriksson, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, finansierar extremistgrupperna sin verksamhet på olika sätt. Ett är externt stöd från rika affärsmän, andra är kontroll över naturresurser och smuggling.

- Sedan har vi kidnappningar för att få ut lösesummor. Det är laglösa länder, med människorättsorganisationer och journalister som tacksamma mål.

Det är vanligt att kidnappade personer säljs mellan olika grupper. Så det vore inte helt otroligt att de frisläppta svenskarna har suttit fångna hos andra grupper, enligt Mikael Eriksson.

Lars Nicander säger att det var tur att det var al-Qaida och inte Islamiska staten som tog svenskarna till fånga.

- De hade säkert valt ett mer spektakulärt sätt att få uppmärksamhet, vi har ju sett vad de kan göra.

Fakta: Nusrafronten

Nusrafronten har kopplingar till al-Qaida och är baserad i Syrien.

Gruppen strider mot president Bashar al-Assads regeringsstyrkor och har även flera gånger gått över gränsen till Libanon och där även stridit mot Hizbollah.

Gruppen bildades i slutet av 2011. I januari 2012 dog 26 personer då en självmordsbombare sprängde bussar med kravallpoliser i centrala Damaskus i vad som beskrivs som Nusrafrontens första attack.

Källa: Stanford University

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.