Migrationsverkets ursäkt efter sektuttalandet

Efter att bland annat Equmeniakyrkan blivit kallat för en sektliknande rörelse av Migrationsverket i ett utvisningsbeslut ber man nu om ursäkt.

Carl Bexelius, biträdande rättschef på Migrationsverket bad igår om ursäkt i en debattartikel på Aftonbladet efter att Migrationsverket kallat Equmeniakyrkan och Pingströrelsen för en sektliknande rörelse i ett utvisningsbeslut.

"Vi vill härmed framföra vår oreserverade ursäkt för formuleringen och kan inte annat än hålla med om att den var både felaktig och olycklig. I detta sammanhang vill vi samtidigt betona att vi inte har något att erinra mot själva beslutet i ärendet."

Detta efter att pastornera Per Lundin, Equmeniakyrkan i Borgstena och Christian Kastö, pingstkyrkan i Borås i en tidigare debattartikel krävt en ursäkt från Migrationsverket.

Per Lundin säger till Dagen att det är viktigt att Migrationsverket är medvetna om att de gjort fel.

- Det är bra att Migrationsverket inser att de gjort fel. Men vi klarar oss bra, detta drabbar inte oss så mycket men däremot den iranska familj som inte får stanna i Sverige.

Familjen som ville konvertera fick avslag av Migrationsverket, hanteringen av det är något som Per Lundin tycker gick till på fel grunder.

- Familjen har levt under en pressad situation i flera år och beskedet från Migrationsverket är ytterligare ett bakslag. De mår inte bra och har inte gjort det på länge.

Även intresseorganisationen Forum står bakom Lundins och Kastös kritik om Migrationsverkets hantering av fallet med den asylsökande familjen.

- Migrationsverkets hantering av detta asylärende är ett av flera tecken på den okunskap som finns om det civila samhället och dess funktion, säger Göran Pettersson, generalsekreterare i Forum, till Dagen.

Källa: Dagen/ Aftonbladet

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Lars Göran Berg

Utmärkt att det statliga verket förstått att handläggaren gjort en rejäl blunder. Det finns dock skäl till oro över brist på kompetens bland handläggarna Där har verket ett ansvar för såväl rekrytering som vidareutbildning och handledning av sina anställda.

Jag tror att vi i kyrkorna skall undvika ordet "konvertering". Det kan å ena sidan ses som korrekt men för mig känns det som att byta telefonbolag, elbolag eller omvandla en pensionsförsäkring. 

De församlingar och enskilda som har en historia i väckelsen bör kunna ta fram det faktiskt sanna och ge det begrepp som "frälst","mött Jesus", "omvänd och pånyttfödd", "tagit emot Jesus som sin personliga Frälsare". Om det nu är så! Dessa kanske äldre uttryck visar på en inre omvälvning som klart skiljer sig från konvertering av aktier eller kulturpolitisk syn. Månne de kulturellt kristna med rötter i folkkyrka/statskyrka tänka konvertering så må vi i Equmeniakyrkan och pingströrelsen stå upp för att de som faktiskt mött Jesus gjort det. Och fått nåden att ta emot frälsningen. Inte konverteringen utan mött Frälsaren. Han som räddar till liv,nytt liv.