Nyhet

Medlemsras för Svenska kyrkan

Svenska kyrkan förlorar medlemmar i allt snabbare takt. Fler har lämnat i år än vid motsvarande tidpunkt under bottenrekordåret 2016. Men Svenska kyrkan vill inte tala om en kris.

– Nej, jag har svårt att kalla det för en medlemskris. Svenska kyrkan är fortfarande en väldigt stor kyrka med sina över 6 miljoner medlemmar, säger Pernilla Jonsson, analyschef vid Svenska kyrkans forskningsavdelning.

I september valde 20 340 personer att skriva ut sig ur Svenska kyrkan. I september 2016, efter en sommar präglad av granskningar, var motsvarande siffra 12 460. Det totala utträdet så här långt i år är nästan 64 000.

Pernilla Jonsson säger att utträdessiffrorna följer Svenska kyrkans prognos från 2013 som spår ett medlemsantal på 5,1 miljoner medlemmar 2030.

– Om vi följer prognosen kommer vi ha ett utträde på ungefär 95 000 i år, säger hon.

Valet att lämna Svenska kyrkan triggas, enligt Pernilla Jonsson, av publicitet och av att man blir påmind om sitt medlemskap.

Samtidigt som 20 000 lämnade Svenska kyrkan förra månaden, valde 1 358 att gå med. Vilket är 800 fler än förra året. Den största gruppen som går in i kyrkan är konfirmander. Även unga kvinnor och nyblivna pensionärer sticker ut.

Pontus Håkansson

  • 0 Kommentarer

  • Lägg till ny kommentar