Medarbetarförbundet behöver fler medlemmar

Equmeniakyrkans medarbetarförbund, EqMed, måste få fler betalande medlemmar för att överleva i nuvarande form. En nyligen presenterad enkät visar att medlemmarna tycker att deras intressen blir bättre tillgodosedda på regional än på nationell nivå.

Alla Equmeniakyrkans medarbetare, både i tjänst och pensionerade, kan bli medlemmar i EqMed. Av de 1850 potentiella medlemmarna betalar bara en femtedel medlemsavgiften.

– Många tror att de är med, utan att vara det. Betalningsdiciplinen kunde definitivt vara bättre, konstaterar ordförande Paul Enlund.

I enkätsvaren framkommer att många inte har tid att vara med på samlingar som EqMed och kyrkan anordnar. Många arbetar deltid och måste göra prioriteraringar i tjänsten. Det finns 220 deltidsarbetande pastorer och diakoner i Equmenia. Några av dem arbetar deltid i två församlingar.

Det som blir avgörande för EqMed framtid är om medlemstrenden har ändrats till Vinterkonferensen 2017, säger Paul Enlund. Konferensen är EqMed:s största arrangemang och anordnas vart annat år sedan 2009  tillsammans med Equmeniakyrkan och Equmenia.

En av de svarande i enkäten menar att det finns risk för att överorganisera medarbetarna. Förutom EqMed så har tre av regionerna – öst, mitt och nord – egna medarbetarorganisationer, i de fyra övriga möts medarbetarna på regionernas initiativ, samlingar som förövrigt de svarande verkar nöjda med. Däremot graderar man Vinterkonferensen till två på en femgradig skala. De rent fackliga frågorna, som löner och avtal, handhas av Vision ekumeniska.

– Vi sysslar med de mjuka frågorna som har med vår kallelse och mötesplatser för utbildning och gemenskap att göra, säger Paul Enlund.

De som svarat i enkäten tycker att det är viktigt att medarbetarnas synpunkter och erfarenheter tas till vara i regionalt och nationellt. I dag saknas den kopplingen i stor utsträckning, menar man. En av anledningarna kan vara att representanterna i styrelsen inte utsetts av respektive regions medarbetare, enligt Paul Enlund.

– Vi behöver ett nationellt nätverk för att kunna utse personer som sitter i exempelvis kyrkans olika utskott. Om våra medlemmar tycker att det är viktigt att deras kompetens tas till vara måste de finnas representerade när olika delar av kyrkans verksamhet diskuteras. En modell hade varit att varje region utsåg en representant till EqMeds styrelse som i sin tur utser representanter till utskotten.

EqMed finns exempelvis med i den arbetsgrupp i Equmeniakyrkan som arbetar med utbildning och fortbildning. I kyrkokonferensen togs bland annat beslut om ett fördjupningsprogram med olika spår för kyrkans alla anställda, som ska bekostas av kyrkan.

Peter Bernhardsson, kyrkoledare i region Öst, menar att kyrkan även borde stå för medlemsavgiften i Medarbetarförbundet.

– Om man ser medarbetarna som en viktig samtalspartner så tycker jag att det vore rimligt, säger han.

I region Öst, finns ett regionalt forum för medarbetarna, Medarbetarna Öst. Det ersätter den tidigare medarbetarorganisationen som fanns i Missionskyrkans distrikt. Varje församling betalar en liten avgift för varje anställd för att bekosta regiondagar med utbildning, omsorg, gemenskap och för inspiration.

Det står våra medlemmar fritt att även vara medlemmar i EqMed och ganska många av dem har också varit med på nationella arrangemang som Vinterkonferensen, säger Peter Bernhardsson.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.