Manifestationer mot nazistdemonstrationen

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen fått demonstrationstillstånd och kommer att tåga genom staden under lördagen. Samma dag som den judiska högtiden Jom Kippur firas. Judiska församlingen i Göteborg har uttryckt stor oro eftersom demonstrationståget kommer att gå förbi synagogan.

Men Göteborg möter inte nazisterna med tystnad. I samband med marschen kommer flera manifestationer och demonstrationer att hållas runt om i staden. På domkyrkoplan mitt i Göteborg kommer en kultur- och författarsamling i en manifestation för medmänsklighet att hållas.

– Många idag känner sig isolerade och trötta i anden eftersom det är så mycket i vår tid som gör oss illa. Därför att det viktigt att man kommer samman och läser en text, ber en bön eller sjunger en sång, säger prästen Lisa Westberg som ingår i det ekumeniska nätverket Kyrka mot rasism.

Under manifestationen kommer man att läsa gamla och nya antinazistiska texter för att  ”protestera mot nazismen och hylla ordet som befriande kraft.”

Bakom manifestationen står, utöver Kyrka mot rasism, Göteborgs domkyrkoförsamling, Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne, tidskriften Författaren, Tillsammans för Göteborg och Göteborgs Interreligiösa råd.

I manifestationen medverkar bland andra författarna Maria Küchen, Ola Larsmo, Martina Montelius, och Maria Sveland.

– Det finns en längtan, önskan och ett behov inom, och utanför, kyrkan att samlas kring de värderingar som byggt Sverige och som är centrala i ett demokratiskt samhälle, säger Lisa Westberg.

– Är man dessutom kristen blir den längtan ännu tydligare genom den person vi följer, Jesus Kristus.

Lisa Westberg hoppas nu att initiativet ska få spridning i Göteborg.

– Vi hoppas att man på fler platser kan arrangera liknande manifestationer under helgen, både i heliga rum och på offentliga platser.

Pontus Håkansson

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.