Luttrade ester tar det nya ryska hotet med ro

Rysslands agerande i Ukraina sprider oro i de baltiska staterna. Men gemene man verkar ta situationen med större ro än de styrande, enligt Meego Remmel, president i Unionskyrkan i Estland.— Man är alltid rädd för det okända, men vi vet vad det är att leva under ryskt styre, säger han.

När Rysslands president Vladimir Putin förklarar aktionen i Ukraina med att ryska intressen ska skyddas, så väcker det naturligt nog oro i andra länder med stor rysk befolkning. I Baltikum undrar många hur de ryska planerna ser ut för närområdet. Litauens president Dalia Grybauskaite har tidigare sagt att hon ska försvara landet med sina bara händer vid ett ryskt angrepp. Och i Estland, där en fjärdedel av befolkningen är ryssar, fruktar många utvecklingen.

En av Putins närmaste medarbetare Sergej Markov drog sig inte för att späda på oron i Baltikum när han nyligen sa att det är möjligt att det inte blir något kvar av de baltiska länderna om det skulle bli ett storkrig.

— Man kan se det här som en del i ett propagandakrig, men här i Estland tar regeringen hoten på största allvar. Jag träffade nyligen premiärminister Andrus Ansip som sa att man inte kan negligera hoten. Estland måste ha ett bra gränsförsvar och se till att bevaka sina gränser, säger Meego Remmel.

Han uppfattar att män-niskor på gatan förlitar sig på att Estland är med i både EU och Nato och på att det redan finns amerikanska trupper i landet.

— Även om man i nyhetsmedia pratar om Rysslands agerande som ett reellt hot så är det många som säger att ”det kommer inte att hända”.

LÄS MER I SÄNDAREN 47/2014

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.