Liberalen Fredrik Malm vill se dopstopp

Fredrik Malm, riksdagsledamot för Liberalerna. Foto: Jessica Gow/TT

Riksdagsledamoten Fredrik Malm tycker att det är fel att Equmeniakyrkan döper konvertiter som inte fått asyl.

I en längre debattartikel i Expressen väcker den liberale riksdagsledamoten Fredrik Malm frågan om församlingars dop av asylsökanden. Han inleder med att berätta om en attack i London mot en kvinna och hennes två döttrar som genomförts av en konvertit. Denna, och andra händelser, har lett till att kyrkor i Storbritannien har fått kritik för att döpa personer under asylprocessen.

Fredrik Malm tycker att dessa frågor borde lyftas även i Sverige, och då inte bara av kristna företrädare. Till skillnad från de många samfund och församlingar som engagerat sig för konvertiteter så ser han en stor risk i att systemet missbrukas.

Dödstraff inom islam

Han pekar på att det inom islam kan leda till dödstraff att konvertera till en annan religion. Om någon konverterar i Sverige och sedan måste återvända medför det stora risker för personen i sitt hemland. Fredrik Malm tycker att svenska kyrkor borde vara medvetna om de riskerna.

Svenska kyrkan är försiktiga med att döpa personer som befinner sig i en asylprocess, vilket Fredrik Malm tycker borde vara en policy även i frikyrkorna. Han pekar specifikt ut Pingst och Equmeniakyrkan som de samfund som döper flest konvertiteter: ”Det krävs i stort sett inga förkunskaper om kristendomen för att bli ansluten till deras samfund.

Kyrkor borde enas om att inte döpa

Fredrik Malm menar att för många är ett religionsbyte det sista halmstrået som man använder för att få stanna i Sverige: ”Varför skulle annars så många personer från djupt traditionella muslimska samhällen, med alla de risker det innebär, lämna islam för att bli väckelsekristna just precis när de väntar på sina asylbeslut?

Han tycker det vore förödande om det börjar spridas en uppfattning om att den som byter religion också får asyl i Sverige: ”Om valet att lämna islam och bli kristen är fullt ut äkta och genuint, så kan det också vänta till dess att man har fått sitt uppehållstillstånd. Kyrkorna i Sverige bör därför enas om att inte döpa personer som väntar på sitt asylbeslut.

Jakob Olofsgård tycker inlägget är klokt

Jakob Olofsgård, riksdagsledamot för Liberalerna och pastor i Equmeniakyrkan, skriver på X (Twitter) att Fredrik Malms inlägg är ”klokt”. Han tycker att frågan bör diskuteras mer.

Han tycker att frågan bör diskuteras mer, särskilt med anledning av dådet i Storbritannien.

- Om det skulle ske ett liknande dåd i Sverige så skulle det vara förödande för den församling som varit med i processen, säger han.

Han poängterar att staten aldrig får avgöra om församlingar ska döpa eller inte, men välkomnar ett samtal.

- Vi har ett förhöjt säkerhetsläge och då är det viktigare att våga tala om det. Jag är övertygad om att det ligger både i samfundens och statens intresse.

Men ser du tecken på att många konvertiter inte är genuina?

- Det har jag inte insyn i, det kan bara de som har döpt veta.

Kan du förstå att pastorer som döpt kanske uppfattar detta som ett underkännande?

- Jag tror man hamnar fel om man uppfattar det så. Jag tycker istället att kyrkan borde ställa frågor till beslutsfattare om hur vi tillsammans ska finna en trygghet i processen.

Pastorer döper inte slarvigt

Karin Wiborn, biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan, tycker att Fredrik Malm målar upp en felaktig bild av frikyrkan. Hon menar att pastorer i de allra flesta fall är mycket noggranna med vilka de döper.

- Jag tycker att vi skapat goda rutiner i kyrkorna. För att döpas så måste man leva i församlingsgemenskapen och ha grundläggande kunskap i kristen tro.

Hon kan dock instämma i att frågan är komplex, och att det är omöjligt att veta vad som rör sig i en persons inre. Pastorer är också medvetna om de risker som ett dop kan medföra för den som utvisas.

- Som pastorer är vårt uppdrag att förkunna Kristus och att döpa. Så det är också en utmaning att säga till någon att avstå från att låta döpa sig om personen har en genuin tro, säger hon.

Micael Grenholm tycker det är lögner

Författaren och teologen Micael Grenholm har engagerat sig för konvertiter och är mycket kritisk till Fredrik Malms debattinlägg. Han tycker det är märkligt att varken han eller någon annan liberal fanns på plats under riksdagsseminariet om konvertiter.

- Han har inte tagit del av fakta, och verkar inte känna till FN:s kritik mot Sverige för att vi utvisar personer felaktigt, säger Micael Grenholm.

De flesta stannar i kyrkan

Micael Grenholm menar att det är en myt att människor konverterar för att få stanna i Sverige. Han hänvisar till en uppföljning som gjorts på 250 konvertiter. 90 procent av dem var fortsatt engagerade i kyrkan fyra år efter att de fått uppehållstillstånd.

- Fredrik Malm tror att frikyrkor döper hux flux, när det tvärtom är så att pastorer är restriktiva och kompetenta att bedöma om det rör sig om en genuin tro.

Men kan det inte vara farligt att döpa personer som sedan tvingas återvända?

- Jo, så är det. Men vem är det som stiftar lagar som gör att människor utvisas till förföljelse? Det är han och andra riksdagsledamöter. Jag tycker det är otroligt osmakligt att han domderar om vilka personer som församlingarna ska få döpa.

Micael Grenholm är också kritik till Jakob Olofsgårds inlägg.

- Han var inte heller på seminariet. Istället sprider han Fredrik Malms lögner.

Taggar:

Konvertiter

Jonatan Sverker

2 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
I. Tillenius
Så känsligt det blev till försvar av sällsynta dop. Pastorers uppdrag är att predika Kristus. Ja, ibland får Jesus vara med på ett hörn i anpassningen till världsandan. Det kan finnas undantag! Men hur trovärdigt är det att en muslim med sitt bagage blir "född på nytt" under asylprocessen? Pastorers är oc Redaktionen själavårdare och bör vara lyhörda för dopkandidatens äkthet. Rannsakning är sannolikt på sin plats i församlingarna innan man går i försvarsställning. Under senare tid talas "nyttiga idioter". Hur kommer det sig?
Frid
Det blir alltmer tydligt att Liberalerna lämnat alla liberala värderingar i rädslan för främlingar. Är främlingsfientligheten viktigare för er än religionsfriheten? Om uttalandet kommit från nåt av extrempartierna på ytterkanten hade jag förstått, men man blir ju som man umgås. Menar ni på allvar att staten ska gå in och styra vem som ska få döpas och när?

 

Till minne