Lång debatt om regionerna

Gemensam framtid kommer att få sju regioner som blir en del av den nationella kyrkan och alltså inte egna juridiska personer som flera av ombuden ville.

Efter en lång och livlig debatt antogs kyrkostyrelsens förslag om regionernas indelning och uppdrag. Den brännande frågan var om regionerna skulle ha eget juridiskt ansvar eller om detta skulle ligga  i den centrala organisationen.  Kyrkostyrelsen förordade ett gemensamt huvudmannaskap där nationellt och regionalt är samlat.  

Frågan om regionerna diskuteradesäven på gårdagens Påverkanstorg ochflera yrkanden lades. Där fanns bland annat förslag på återremiss, vilket också föreslogs i en av motionerna.

Ann-Sofie Lasell, kyrkostyrelsens ordförande, tackade för en lång och bra debatt och sa att kyrkostyrelsen nu fått många tankar med sig att arbeta vidare med.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Leif Wernberg
Synd att man inte lugnade sig med detta att slå fast en regional organisation. En så massiv kritik från många håll borde ha inneburit att man besinnat sig. Friare former kanske hade varit bättre t.ex. nätverk för stora församlingar, nätverk för små församlingar. Principen är säkert riktig att regionerna är en del av den nationella kyrkan, men detaljerna borde man ha väntat med. Det är bättre att göra rätt från början.
Namn
Frågan om regional organisation borde absolut ha återremitterats, det är aldrig bra då många är missnöjda med ett förslag, även om de inte är i majoritet. Mellanorganisationer är kostsamma både ekonomisk, personalmässigt och lekmannamässigt. Det finns andra sätt att arbeta. Gun Isacsson