L och KD avvisar regeringens förslag om ensamkommande

Regeringens planer på att låta fler ensamkommande stanna i Sverige för att gå gymnasiet får idag kalla handen från både Kristdemokraterna och Liberalerna.

Det var för drygt två veckor sen som regeringen presenterade sitt förslag om att ensamkommande som fått avslag på sin asylansökan ska få en ny chans att stanna i Sverige genom uppehållstillstånd för att gå gymnasiet. Skälet är de långa handläggningstiderna som gjort att många av de ensamkommande hunnit fylla 18 under väntetiden och därmed bedömts som vuxna i asylprocessen och fått avslag. Totalt skulle förändringen omfatta omkring 8000 personer. Men för att förslaget ska gå igenom riksdagen behöver regeringen stöd från åtminstone ett borgerligt parti. Moderaterna har redan sagt nej och nu gör alltsåbåde Liberalerna och Kristdemokraterna detsamma. 

Liberalernas partiledare Jan Björklund menar att förslaget lägger en allt för stor uppgift på lärarna. 

– Om en 19-20 åring uppvisar studieaktivitet så ska de få stanna, annars inte. Det betyder i praktiken att det är den enskilde läraren som ska fatta beslut om utvisningar i Sverige. Det är ett helt orimligt tryck som läggs på Sveriges lärare, säger Jan Björklund (L).

Även Kristdemokraternas partiledare är kritisk. 

-Detta är ett dåligt förslag som innebär ökad rättsosäkerhet och förlänger osäkerheten hos en grupp som redan är i en väldigt svår situation, säger partiledaren Ebba Busch Thor (KD).

 

Regeringens hopp för att lotsa förslaget genom riksdagen ställs nu till Centerpartiet men de har ännu inte bestämt sig. 

– Vi kommer ta ställning till vad vi tycker om detta när regeringen har lagt en proposition i riksdagen och vi har hört remissinstanserna, sa Annie Lööf ( C ) i tisdags i anslutning till sitt jultal.

Istället för en justering av gymnasielagen vill Liberalerna och Kristdemokraterna, liksom Centerpartiet, se en förändring av den tillfälliga flyktinglagen så att synnerligen och särskilt ömmande omständigheter återigen blir skäl till asyl.

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.