Kyrkornas världsråds biträdande generalsekreterare släpptes inte in i Israel

När Kyrkornas världsråds biträdande generalsekreterare Isabel Apawo Phiri landade i Tel Aviv greps, förhördes och avvisades hon. Hon skulle besöka kyrkoledare i Jerusalem och samtala det om ekumeniska följeslagarprogrammet.

 

 

 

När Isabel Apawo Phiri landade i Tel Aviv greps, förhördes och avvisades hon. Hon skulle besöka kyrkoledare i Jerusalem och samtala det om ekumeniska följeslagarprogrammet.

Isabel Apawo Phiri kommer från Malawi och var tidigare professor i afrikansk teologi och dekan vid KwaZulu Natal universitet i Pietermaritzburg i Sydafrika.

Hon var den enda personen i delegationen som avvisades och hon var också den enda afrikanen i delegationen, skriver Kyrkornas världsråd i ett pressmeddelande.

Orsaken som angavs för avvisningen var att de israeliska myndigheterna ville undvika illegal invandring, skriver Kykornas världsråd i ett pressmeddelande.

Enligt den israeliska tidningen Haaretz beslutade inrikesminister Arye Dery att neka Isabel Apawo Phiri visum efter samtal med Gilad Erdan, minister för inre säkerhet och ansvarig för departementet för strategiska affärer, vilket motarbetar anti-israeliska bojkotter.

Enligt tidningen anklagar departementet Isabel Apawo Phiri, för att genom Kyrkornas världsråd stödja den så kallade BDS-rörelsen som uppmanar till bojkott av israeliska varor och försäljning av aktier i företag som inskränker palestiniers mänskliga rättigheter, samt till sanktioner mot Israel.

Det var den första gången som någon har blivit avvisad för att stödja en bojkott av Israel, skriver Haaretz.

Kyrkornas världsråd säger att anklagelserna om stöd för BDS-rörelsen är felaktiga, men departementet för strategiska affärer skriver att Kyrkornas världsråd sedan 2002 stödjer det ekumeniska följeslagarprogrammet vars aktivister kommer till Israel för att stödja anti-israeliska aktiviteter.

– Att släppa in aktivister som Phiri är faktiskt att understödja den oacceptabla aktivitet som hon och hennes kamrater stöder, och jag har ingen intention att hjälpa henne med det, säger Arye Dery enligt Haaretz.

Arye Dery och Gilad Erdan sa i augusti att de skulle påbörja ett samarbete för att hindra utländska medlemmar av organisationer som stöder anti-israeliska bojkotter från att komma in i landet, och att utvisa aktivister som redan finns i landet.

 

EKUMENISKA FÖLJESLAGARPROGRAMMET

 

EAPPI, Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel, startades av Kyrkornas världsråd år 2002 sedan lokala kyrkoledare i Jerusalem bett om internationell närvaro i konflikten.


Ekumeniska följeslagarprogrammet vill att ockupationen av Palestina ska upphöra och att palestinier och israeler ska få rättvis fred, frihet och säkerhet, baserad på internationell rätt.


Följeslagare reser från hela världen till Israel och Palestina för att genom sin närvaro stödja utsatta grupper och ge hopp och stöd åt människor som verkar för fred och försoning. Från Sverige har över 300 följeslagare sänts ut sedan programmets start.


Som följeslagare vistas man under tre månader i Israel och Palestina som arvoderad frivillig. På plats arbetar och bor man i blandade internationella team.


Inför uppdraget utbildas och tränas svenska följeslagare i Sverige och i Jerusalem. I fält samlar följeslagarna sedan information och skriver rapporter för att i sina hemländer sprida kunskap om vad som händer i området, och för att öka engagemanget för fred och stärka folkrätten.


Sveriges kristna råd organiserar den svenska delen av programmet tillsammans med en styrgrupp där bland annat Svenska kyrkan, Diakonia och Equmeniakyrkan ingår.

KRISTOFFER MORÉN

 

Kristoffer Morén

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.