Kyrkorna på Gotland protesterar mot nazister

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, kommer att delta i Almedalsveckan i Visby i sommar. Det har kyrkorna i regionen att skriva ett öppet protestbrev.

Representanter för samtliga kyrkor har skrivit under brevet, som är ställt till Region Gotland. Biskop Sven-Bernhard Fast, tillsammans med prostarna i Visby stift och representanter för Equmeniakyrkan, pingstförsamlingen och Kristi lekamens katolska församling.

”Det är dags att föra ett allvarligt samtal om var gränsen går för att ge antidemokratiska rörelser fritt spelrum i det demokratiska rummet. Vi i kyrkorna på Gotland vill gärna vara med i detta samtal tillsammans med regionledning och kulturarbetare på Gotland. Vi kan också stå till förfogande för att inbjuda till det”, skriver brevskrivarna med anledning av att NMR ansökt om en plats under Almedalsveckan.

”Det finns inga över- och undermänniskor, bara människor. Den människosynen är vi glada och stolta över och den får inte fördunklas. Den är gudomlig! Den nazistiska ideologin är inte och kan inte bli en del av det demokratiska samtalet. Den är och förblir ett brott mot mänskligheten” fortsätter undertecknarna av det öppna brevet.

Enligt Mia Stuhre, projektledare för Almedalsveckan, har partiet sin demokratiska rätt att använda offentlig mark och tala inför folk så länge partiet inte kommer med nazistiska uttalanden eller annan form av hets mot folkgrupp, har lokala medier rapporterat.

Kajsa Söderberg           

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
Jag kan förstå upprördheten. Men all uppmärksamhet ger ju nazisterna bara mera reklam. Best vore väl att de höll sina demonstrationer utan publik och de som råkar vara nära vänder ryggen till. Motdemonstrationer som lätt urartar kan även de göra ont värre.
Thomas
Men, att Gotland accepterar 1000 amerikanska marinsoldater i höst, det ställer "kyrkorna" villigt upp på! Snacka om att sila kameler! http://www.helagotland.se/samhalle/usa-skickar-1000-militarer-till-gotland-14022930.aspx
Per Erik Lund

Godkänner kommentaren av signaturen "Tomas" ovan, även om vi numera egentligen vill ha både för- och efternamn i kommentatorsfälten. Undantag kan göras i specifika fall som redaktionen bedömer.

Per Erik Lund

redaktionschef

Thorsten Schütte
relevant diskussionstråd här: https://holtter.wordpress.com/2017/05/03/far-val-i-arlighetens-namn-gora-en-bekannelse/#comments
Thomas Kärrlander
Hej igen, Thorsten! Jag följde din diskussionstråd och håller med dig. Det finns ingen anledning att ge dessa marginella våldsbejakande grupper något utrymme, vare sig de håller sig till "höger" eller till "vänster". Det finns inte ens någon anledning att ge dem titlar som "nazister" eller "kommunister", det bara förstärker deras gruppgemenskap. Thorsten, tack för att du också delar dina upplevelser från ett sönderbombat Tyskland. Jag ser att det är av stor vikt att de allierades terrorbombningar av bl.a. Tyskland och Japans städer belyses, för dessas vittnesbörd är lika viktiga som några andras. Slutligen, om vi har Jesus i våra hjärtan, så kan vi älska människorna därför att de är människor, inte för vad de gör eller står för. Alltså vi kan älska dem även om de själva säger att de är kommunister eller nazister. Men, det betyder inte att vi delar deras idéer eller måste umgås med dem. Det betyder inte heller att vi har överseende med brottslighet, utan sådant måste givetvis beivras efter de lagar som är bestämt.
Thorsten Schütte
Ja, man väljer inte födelseland och -tid och de flesta offren på det angripande landets sida är lika oskyldiga som de på den "bättre sidan". Och viktigt att se människan bakom de våldsamma demonstranterna, många har hamnat där på ett bananskal för att just de gänget råkar vara det "häftigaste" man stötte på och det gäller att hitta vägen därifrån, vilket många gör förr eller senare.