Kyrkorna manifesterar för mångfald på första maj

Kyrkorna i Boden uppmanar alla anställda, förtroendevalda och ideella att komma till Bodens centrum första maj för att visa på kyrkornas ställningstagande för mångfald och alla människors lika värde.

Samma dag ska nynazister demonstrera i Boden. Även i Ludvika förbereder sig kyrkan för en familjedag i kärlekens namn.

Vid sidan om de demonstrationer som Socialdemokrater och Vänsterpartiet genomför på första maj, har även Nordiska motståndsrörelsen, NMR, ansökt om, och fått, tillstånd för att genomföra en demonstration i Boden. Det har fått kyrkoherde Hans Johansson att reagera.

– Tillsammans med kolleger funderade jag på vad man skulle kunna göra för att visa på en motkraft till detta. Vi kom fram till ett initiativ om att stå upp för det goda där vi uppmanar alla kyrkligt att komma till ett förmöte inför de två motdemonstrationer som genomförs mot NMR.

Hans Johansson lyfter fram kyrkans ställningstagande för medmänsklighet, för alla människors lika värde, för rätten att forma sitt eget liv och älska den man själv önskar.

– Vi tror på Guds närvaro ibland oss, och att Jesu budskap om kärlek och frid är något som angår varje människa.

Motdemonstrationerna som hålls i Boden är Boden mot rasism och en demonstration mot antisemitism och antisionism.

Även i Ludvika har Nordiska motståndsrörelsen ansökt och fått tillstånd att genomföra en demonstration på första maj.

Där har Ludvika församling sedan länge en inplanerad familjedag under rubriken Störst av allt är kärleken.

Tillsammans med Röda korset, Rädda Barnen, Norrbärke församling, Högbergskyrkan och Ria arrangeras en välmatat aktivitetsdag. Stora och små företag har sponsrat bland annat mat och dryck.

– I kyrkan finns ett vapenhus, där lämnar man ifrån sig vapen och går in i fristaden. Så vill vi att den här familjedagen ska vara. Vi har bjudit in alla, även NMR:arna. För i varje människa finns ett litet Kristusbarn, en okränkbar helighet, säger Gunnar Persson.

I Ludvika arrangerar mediekoncernen Mittmedia en stor manifestation där bland annat kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke och biskop Mikael Mogren kommer att delta.

 

KAJSA SÖDERBERG

 

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.