Kyrkor arrangerar manifestation mot antisemitism

Anders Dahlström, vice ordförande i Equmeniakyrkan Sunne, brinner för att kämpa emot antisemitism. Foto: TT/Equmeniakyrkan Sunne.

27 januari är förintelsens minnesdag. I Sunne står två Equmeniakyrkor som arrangörer för en manifestation mot antisemitism. 

- Alla överlevare från förintelsen är ju över 85 år nu så det är särskilt viktigt att fortsätta berätta nu, säger församlingens vice ordförande Anders Dahlström.

Många kyrkor över landet kommer under förintelsens minnesdag delta i manifestationer mot antisemitism. I vissa fall, som i Sunne, är de också med som arrangörer.

Tillsammans med Västra Ämterviks baptistförsamling är det Equmeniakyrkan i Sunne som ser till att årets manifestation blir av. Men även om det är första gången som manifestation arrangeras av de två kyrkorna har flera medlemmar tidigare varit engagerad.

 

 

Antisemitismen är ett problem i städer som exempelvis Malmö. Foto: TT

En av de mer aktiva

Anders Dahlström, vice ordförande i Equmeniakyrkan Sunne, är en av de mer aktiva och fungerar som lite av spindeln i nätet också i år.

- Nu har vi haft det ett par gånger, men för första gången blir det på en lördag, berättar han. 

Om det bidrar till att fler kommer är inte helt visst, men Dahlström räknar med att runt 20-25 personer åtminstone kommer vara på plats för att minnas tillsammans och ta ställning mot en ökad antisemitism.

Göran Persson, i mitten, var en drivande kraft i lanseringen av "Om detta må ni berätta". Foto: TT

Berättelser från förintelsen

- Det kommer bland annat spelas upp en del kortare ljudfiler från personer som berättar hur det var, säger Dahlström och hänvisar till den kampanj som tidigare statsminister Göran Persson lanserade med bland annat "Om detta må ni berätta".

Något han tror är extra viktigt när allt fler överlevare lämnat jorden och allt färre finns kvar för att berätta.

- Vi ser inte att antisemitismen ökar lokalt, men vi är en grupp som menar att det är viktigt att fortsätta stå upp emot antisemitismen, och göra vad vi kan också på det lokala planet.

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Lars
SKR är en antijudisk organisation

 

Till minne