Kyrkans hjälpteam når isolerade byar

- Vi organisera hjälp till människor på landsbygden som ännu inte varken fått mat eller vatten. Det berättar missionär Petter Hermansson som arbetar med att undsätta de som drabbats av jordskalven i Ecuador.

Equmeniakyrkans missionär Petter Hermansson och hans familj befann sig i huvudstaden Quito när Ecuador skakades av en jordbävning med magnituden 7,8. Familjen bor i vanliga fall i Montecristi i västra delen av landet.

I måndags morse bilade han tillsammans med några vänner ner till sitt hem och kunde konstatera att det klarat sig nästan utan skador. Betydligt värre har städerna Manta och Pedernales, som ligger nära epicentrum, drabbats, men där har staten och hjälporganisationer satt in stora hjälpinsatser. Pactokyrkan, som är Equmeniakyrkans systerkyrka i Ecuador, har koncentrerat sig på att hjälpa byar som inte får någon annan hjälp.

 - Vi har fått förnödenheter från kyrkor i Guayaquil och Quito som vi ska distribuera till de drabbade. Just nu är jag omgiven av 40 personer som packar tonfisk och ris för vidare transport.

Petter Hermansson berättar att människor är tagna av situationen och beskriver läget som sammanbitet, men alla gör sitt för att hjälpa till. Emellanåt skakar jorden till av efterskalven. Men Petter är inte rädd:

-  Nej, Gud får ta hand om det här, säger han.

De officiella dödstalen stiger och fortfarande saknas 1 700 personer efter skalven. Många letar efter sina anhöriga i rasmassorna. Risken för epidemier är överhängande eftersom man inte kunnat ta hand om alla döda människor som är begravda i rasmassorna. 

Equmeniakyrkan har startat en insamling till de drabbade i Ecuador genom Pactokyrkan: Swish: 9003286. Märk gåvan med Ecuador.

Bankgiro: 900-3286 och skriv Ecuador i meddelanderaden.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.