Kyrkan hjälper jordskalvens offer

- Förbundskyrkans medarbetare har nu fått komma in i de värst jordbävningsdrabbade områdena i sydvästra Japan. Folk har börjat återvända men många hus ligger i ruiner, säger Equmeniakyrkans missionär Jan-Åke Palmér.


De båda jordskalven i sydvästra Japan i förra veckan krävde minst 47 människoliv och den materiella förödelsen är stor. Fortfarande plågas invånarna av efterskalv och hundratals invånare i Kumamoto-området tillbringar nätterna i sina bilar av rädsla för att återvända till sina skadade hus. Sedan det kraftiga skalvet på magnitud 7,3 inträffade har minst 680 efterskalv registrerats.

Equmeniakyrkans samarbetskyrka, Förbundskyrkan i Japan, har en god beredskap för sitt hjälparbete. Ett vattenreningsverk är redan igång och nu har kyrkans medarbetare fått komma in i utkanterna av Kumamoto där vägarna är så pass röjda att det går att ta sig fram.

 

- Kyrkan har en plan för hur hjälparbetet ska gå till. I de första transporterna har man framför allt haft med sig sanitetsartiklar och vatten, berättar Jan-Åke Palmér som precis har talat med ett återvändande team när Sändaren når honom per telefon.

Några av Förbundskyrkans kyrkor har blivit svårt skadade, men det har inte kommit några rapporter om att medlemmar skulle finnas bland de döda. Kraftiga regn väntas de kommande dagarna vilket lett till oro för förödande jordskred.

- Det finns också rykten om en ökad radioaktivitet från kärnkraftverken, vilket är det vi fruktar mest, säger Jan-Åke Palmér.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.