Nyhet

Krom, lack och Elvis på motorgudstjänst

Krom och lack skiner ikapp med solen. En del cabbar ner och stannar kvar i bilarna. Det är DriveIngudstjänst med Elvismässa under Motorveckan i Lycksele, eller Liksjovvene på sydsamiska, i slutet av juli. Framför scenen samsas familjebilar med glänsande amerikanare, en och annan veteranbil - och en hel del rullatorer.

Gudstjänsten går på tionde året nu och har blivit tradition under Motorveckan i Lycksele som drar uppåt 60 000 besökare. Söndagens gudstjänst flyttar utomhus och med lite anpassning av tiden, till klockan tre på eftermiddagen, bjuder Svenska kyrkan in Motorveckans deltagare.

På hembygdsområdet Gammplatsen, Den gamla platsen, rullar bilarna mot scenen, förbi vackra planteringar som hör till Lyckseles Kulturbotaniska trädgård.

De flesta ställer sig framför scenen, totalt kanske 35 bilar, en veteranmoped, rollatorer och ett hundratal gående. Mörka moln och solen knuffar omkring varandra däruppe på himlen, det är inte förrän gudstjänsten har börjat som solen segrar.

Och då kan nog alla få sitt lystmäte av överdådighet stillat. Amerikanarna är väldigt mycket av allt som dagens familjebilar inte är. Fälgar, backspeglar, lack, varenda detalj är ett konstverk.

Jan och Susanne Axberg från Åsele sitter med ett par vänner i en Buick Invicta från 1960, bilen är just så mycket av allt. Och rosa-lila i färgen dessutom. Eller Lido lavendel som nyansen heter.

- Vi är här varje motorvecka, hela veckan, säger Jan Axberg.

Vad är det som lockar med gudstjänsten?

- Allt! Man måste aktivera sig under veckan, och Elvis drar också.

För det här är en Elvisgudstjänst ohc på scenen inleder prästen Kerstin Unée Melander gudstjänsten och snart klingar Elvislåten Love Me Tender från musiker och sångare på scenen. Gudstjänstdeltagarna sjunger med, lite lågt, sådär lite för sig själva.

I en amerikanare dinglar Elvis från backspegeln. Bilen är en vit skönhet, en Chevrolet Impala från 1960. Ägaren Jonas Arnstråle, Lycksele, och Syrene Back, Piteå, sitter i varsin solstol och sjunger med. De är här för att det helt enkelt är trevligt, säger Jonas Arnstråle.

- Det är så roligt att delta i allt som de arrangerar under Motorveckan. Det är väl inte främst själva gudstjänsten som drar, men det är underbart att vara här. Om det är böner eller vigsel eller bilar spelar ingen roll, det är trevligt att träffa folk, säger han.

En bit bort står Marianne och Roger Lindgren från Lycksele med en svensk veteranbil, en glänsande röd Volvo P 1800. Och även om det är gudstjänsten som har lockat hit dem, är det bilen de så gärna vill berätta om. Bilen och deras gemensamma historia.

- Jag har haft den sedan 1966 när jag var 19 år, säger Roger Lindgren. Pappa gav mig den för att jag skulle låta bli att ta MC-kort. Jag blev tvungen att sälja bilen senare, men efter sju år hittade jag igen bilen och fick köpa tillbaka den.

- Och vi gifte oss 1969, säger Marianne, så bilen är verkligen en del av oss.

Marianne visar ett originalblad från Volvo, de gav faktiskt ut en stickbeskrivning på en röd överdragsklädsel till sätena. Och vad ligger bak i bilen om inte just en sådan stickad klädsel.

- Som jag stickade. Vår kärlek till bilen och till varandra håller fortfarande,  säger Marianne och Roger ser omåttligt nöjd ut.

På scenen uppmanar prästen Jean-Claude Marclay oss att lämna Jantelagen bakom oss och ha mod att höja rösten när det behövs, för våra medmänniskor och för naturen.

- Håll ögon och öron öppna, var Guds öron och mun och hans fötter och händer. Var inte fega, uppmanar han oss, och i välsignelsen som följer tar Kerstin Ulée Melander upp samma tema.

Sångerna avlöser varandra, Elvis sjöng många religiösa låtar och programmet går över Amazing Grace, Always on My Mind och den lite gospelsvängiga Put Your Hand in the Hand.

- Vi kom på Elvistemat för tre år sedan, det blev väldigt lyckat, säger Kerstin Unée Melander efter gudstjänsten. Hit kommer nog en del som aldrig har varit på en gudstjänst förr, det känns bra. Och det är härligt att få komma ut med nattvarden.

Gammplatsen har varit samlingsplats för samer och nybyggare i århundraden. I dag har tätorten Lycksele i södra Lappland cirka 8 500 invånare och så många som cirka 1 300 företag. Motorintresset har länge varit stort i de här trakterna. Norrlands första bil fanns just i Lycksele år 1900, och på sextiotalet var kommunen biltätast i hela Sverige.

Mikael Jakobsson från bilföreningen Pharaos har varit med och arrangerat Motorveckan ända sedan starten 1991.

- Då var träffen en dag med 20 amerikanare, berättar han. Vi ville få folk att stanna kvar i Lycksele längre, så vi började samarbeta med en annan klubb och ordnade musik på kvällen. I dag har vi även internationella artister som spelar rock’n’roll.

Efter att själv ha varit på dansbandsvecka i Dalarna föreslog kommunens fritidschef att klubbarna skulle satsa på en hel Motorvecka. Sagt och gjort, Sedan 2004 är det fem motorklubbar som med hjälp av cirka 75 sponsorer, entrébelagda motortävlingar och torgkvällar med  musik lockar cirka   60 000 besökare, främst norrlänningar och norrmän, till lilla Lycksele.

- Klubbarna blir inte rika på Motorveckan, utan det vi bygger, det är gemenskap, säger Mikael Jakobsson.

 

Anna Persson

 

 

  • 0 Kommentarer

  • Lägg till ny kommentar