Klimatriksdag hålls i Norrköping

Nu till helgen den 6-8 juni anordnas Klimatriksdag i Norrköping. Det är ett initiativ för att väcka klimatfrågan inför valet i höst.

- De flesta politiker och den vanliga riksdagen är väldigt passiva i klimatfrågan, de diskuterar mest kortsiktiga frågor men engagerar sig mycket lite i långsiktiga riktigt viktiga frågor som klimatfrågan. Där tog en grupp i Naturskyddsföreningens linköpingskrets initiativ till att starta en folkriksdag om detta, säger Peter Fritzson som är med i styrelsen för Klimatriksdag2014 och även ledare i miljögruppen MIR (Miljö, Internationellt, Rättvisa) i Linköping missionskyrka.

Man är inspirerad av den folkriksdag som för 120 år sedan grundades för rösträttsfrågan.

- Lika låst som klimatfrågan är idag var rösträttsfrågan i slutet av 1800-talet. För att pressa på hölls en folkriksdag 1893 med 123 ombud valda av 150 000 väljare. Detta bidrog till att den allmänna rösträtten förverkligades.

Under Kristi himmelsfärdshelgen hade Equmeniakyrkan sin kyrkokonferens, där bland annat klimatfrågan kom upp. Där uppmanades församlingar till att lyfta frågan inför höstens riksdagsval, något som Peter Fritzson tror man kan göra på flera sätt.

- Gå ut i media och betona solidariteten med fattiga människor vilka kommer att drabbas hårdast av klimatförändringar. Jobba även praktiskt med exempelvis installation av solceller på kyrktak och villor, köp ekologisk mat, ta tåget istället för bilen eller flyget. Som kristna har vi ett särskilt ansvar för skapelsen och kommande generationer.

Under de tre dagar som Klimatriksdagen pågår kommer flera föreläsningar att hållas, och det kommer även att finnas kulturprogram som passar hela familjen. Högtidligt öppnande av riksdagen blir det på fredagkvällen, med invigningstal av bland andra biskop emirtus Martin Lönnebo. Under lördagen hålls presentationer av ett antal kända talare, behandling av motioner med mera.

Hela programmet finns på www.klimatriksdag2014.se

 

 

 

Linda Wall

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.