Klar majoritet vill behålla medlemsbegreppet som det är

Remissen Tro, dop och gemenskap visar att en stor majoritet av Equmeniakyrkans församlingar vill behålla medlemsbegreppet som det är. Det innebär att samtalet om hur olika dopsyner ska hanteras nu kommer att fortsätta.

270 församlingar svarade på remissen som gick ut till församlingarna under hösten 2013. Församlingarna fick säga sitt om man vill ha kvar medlemsbegreppet som det ser ut i dag, slopa det helt eller bredda det till att gälla alla som är delaktiga i kyrkans verksamhet. Ett fjärde alternativ var differentierat medlemskap.

90 procent av de svarande tyckte att det bästa alternativet var medlemskap som nu. Bara fem procent ville se ett breddat medlemskap och lika många ett förberedande medlemskap. Bara några enstaka ansåg att det inte behövs någon form av medlemskap.

— Utifrån det tydliga svaret kommer teologiska kommittén att arbeta vidare med frågan om hur vi hanterar olika dopsyn och praktik och bevarar respekten för andras doppraktiker och teologi, sa biträdande kyrkoledare Sofia Camnerin när resultatet av remissen presenterades i kyrkokonferensen.

Teologiska kommittén kommer att analysera svaren ytterligare och räknar med att i början av våren 2015 komma med en ny text till församlingarna som en förberedelse inför kyrkokonferensen 2015.

— I den texten hoppas vi kunna föreslå ordningar som kan lösa de problem vi faktiskt har i nuläget. För det är viktigt att vår gemenskap fördjupas och att vi hittar huvudlinjer för hela Equmeniakyrkan, sa Sofia Camnerin.

Särskilt ska teologiska kommittén arbeta med att hitta vägar så att medlemskap i en församling ska vara giltigt i alla församlingar i Equmeniakyrkan, och att de olika ordningarna inte ska innebära ekumeniska påfrestningar.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Sven Andersson
Hur kan man påstå att en “klar majoritet” av Equemeniakyrkans församlingar vill behålla rådande medlemsbegrepp när inte mycket mer än en tredjedel av Equmeniakyrkans församlingar svarat på remissen Tro, dop och gemenskap (270 församlingar av 758) - ett lägre deltagande än EU-valet - och hur kan man tala om “det tydliga svaret” från Equmeniaförsamlingar när man vet att många församlingsbor tyckte att remissen var svårläst och remisstiden alltför kort? Ser vår Teologiska kommitté och vår kyrka inget problem i detta eller är det jag som läser och tolkar dessa siffror och uttalanden konstigt?
Robert Larsson
I Equmeniakyrkan finns det en stor spännvidd både fromhetsmässigt och teologiskt. Det är både en tillgång och en utmaning. Utifrån en baptistisk horisont är det självklart att församlingarna är självständiga och själv fattar beslut om exempelvis doppraxis och medlemsbegrepp. Att då tvinga församlingarna att anamma samma medlemsbegrepp och dopsyn är problematiskt. Ytterst handlar det förstås om kyrkosyn och församlinssyn. Redan har vi sett att flera baptistförsamlingar valt att lämna Equmeniakyrkan för EFK eller bli dubbelanslutna och fler församlingar är nu inne i en process. Denna fråga kan ytterligare accelerera den utvecklingen. Alternativet är att vi kan se varandras olikheter som en tillgång och istället göra Ekumeniakyrkan till mer av en samarbetsorganisation än kyrka. Utifrån min baptistiska församlings- och kyrkosyn vore det rätt utveckling! Alternativet vore att den ekumeniska ambitionen läggs åt sidan då alla ska ha samma synsätt och kyrkans namn kommer att eka ganska tomt.