Kalla handen till ideell second hand.

Ett stort antal personer som tidigare fanns i arbetsmarknadsåtgärden Fas 3 väntar nu på att komma i arbete. Men nya regler utestänger ideella second handorganisationer från att erbjuda sysselsättning. Varför får vi inte hjälpa till? undrar Tomas Bjöersdorff, vd för Erikshjälpen Second Hand.

När den starkt kritiserade arbetsmarknadsåtgärden Fas 3 avskaffades skulle den ersättas med 20 000 extratjänster i offentlig verksamhet, näringslivet och den ideella sektorn fram till 2020. Men i juni i år hade bara 3 600 extratjänster skapats. Vid senaste årsskiftet fick Arbetsförmedlingen lämna tillbaka flera miljarder kronor till statskassan eftersom man misslyckats med att ta fram tillräckligt många tjänster.

– Vi tyckte inte heller att Fas 3 var bra. Bara namnet antydde att den som hamnat i ”sista fasen” var ett hopplöst fall. Men i våra ögon finns inga hopplösa fall. Det som nu hänt är att de som tidigare hade sin sysselsättning lever i ett vakuum, i väntan på att komma i arbete, säger Tomas Bjöersdorff.

Merparten av extratjänsterna skulle tas fram inom kommunerna, men 1 juli öppnades möjligheten för att också anställa personal i bland annat trossamfund och ideella föreningar inom social hjälpverksamhet. Men glädjen inom ideell second hand blev kortvarig när arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) senare förklarade att extratjänster inte kan bli aktuella i ideella föreningar som bedriver ”ekonomisk verksamhet”. Det tolkades av Arbetsmarknadsdepartementet som att ideell second hand inte innefattas i social hjälpverksamhet.

– Det blir extra svårt att förstå eftersom regeringen poängterade organisationernas stora samhällsnytta när ideell second hand-försäljning förra årsskiftet befriades från kravet att betala och redovisa moms, säger Tomas Bjöersdorff.

Regeringen har bara i år avsatt en halv miljard kronor för att flera tusen extratjänster ska skapas. Det är förvånande när det finns en hel ideell sektor som har upparbetade rutiner och är vana vid att ta emot oerfaren arbetskraft, säger han.

– Bara vi på Erikshjälpen skulle på kort tid kunna ta emot tusen personer i våra second hand-butiker. Det är lika många som regeringen gett kommuner och landsting  beting att klara tillsammans.

Tomas Bjöersdorff har skrivit en debattartikel på SVT Opinion där han uttrycker sin frustration över att second hand utestängs från möjligheten att bidra till att lösa ett samhällsproblem.

Sändaren har försökt att få en kommentar från Arbetsmarknadsdepartementet men där hänvisar man till statssekreterare Anders Kesslings uttalnde om att arbetsmarknadspolitiska insatser måste utgå från individens behov av stöd – inte av anordnarens behov av en säker inkomst.

– Hans svar visar en stor okunskap om vilka vi är. Erikshjälpen är inte beroende av Fas 3 eller andra stöd som inkomst. Vårt arbete utgår från det statsrådet kallar individens behov av stöd genom att erbjuda individanpassad arbetsträning i en detaljhandelsmiljö, säger Tomas Bjöersdorff.

Erikshjälpen har bland annat ett program som heter Gott liv som syftar till att skapa självkänsla och ett socialt sammanhang som tillsammans ger möjligheter till ett jobb på den reguljära arbetsmarknaden.

 

Fakta

Ideell Second Hand är ett nätverk för ideella secondhandbutiker som innehar 90-konto runt om i Sverige. Medlemmar är bland andra 

Erikshjälpen Second Hand, PMU Second Hand, Läkarmissionen Second Hand och Sveriges Stadsmissioner. Totalt består nätverket av drygt 500 butiker.  Tillsammans hade Ideell Second Hand 2013 en butiksförsäljning på drygt 960 miljoner som gav ett överskott på cirka 194 miljoner till medlemmarnas sociala arbete.332 personer fick arbetsträning eller praktik i verksamheten.1 903 personer har fast anställning varav 987 personer av dessa har stöd från Arbetsförmedlingen pga nedsatt arbetsförmåga14 768 personer engagerar sig frivilligt i organisationerna 

Taggar:

Arbetsliv

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.