Juluppropet hånas och väcker hopp

Kritiken mot Juluppropet, som avslutas 31 januari, har tidvis varit kraftig, konstaterar kyrkoledarna i Sveriges Kristna råd,i en debattartikel i Aftonbladet. De har bland annat kallats ”naiva godhetsapostlar”.

Men uppropet, som mer än 47 000 hittills skrivit under, har också väckt hopp och  handlingskraft, skriver ledarna:  ”Det stora engagemanget, som så många kyrkor och församlingar visar, är ett uttryck för något centralt i kristen tro. Att se människan, värna varandras liv, se Kristus i vår nästa. Även i den som flytt från krig och skiljts från sin familj.”

De konstaterar också att i Juluppropets spår har nya samarbeten uppstått. Och nya insikter, eftersom ”det visat sig att många inte känner till den nya tillfälliga lagstiftningen som med tidsbegränsade uppehållstillstånd och mycket begränsade möjligheter till familjeåterförening slår hårt mot barn och unga.”

Ändå har många tolkat Juluppropets krav på familjeåterförening som ”närmast orealistiska”, konstaterar skribenterna och understryker att uppropet inte är en uppmaning till oreglerad invandring och att det är allvarligt när ”engagemang för barn och unga hånas och grupper spelas ut mot varandra.”

Slutligen konstateras att: ”förakt mot generositet och välvilja kan få katastrofala följder”.

Namnunderskrifterna för en human migrationspolitik kommer att lämnas över till  regeringen i början av nästa månad.

 

Annika Ahlefelt

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
Jag tycker det är en bakvänd värld där förståsigpåare med näsan i vädret vill få en att få ett dåligt samvete för godheten att ge tiggaren en slant och att stödja juluppropet för att bl a möjliggöra för familjer att återförenas!
Christina Karlsson
I min vänkrets har det varit vänner som har reagerat negativt på artikeln i aftonbladet och skrivit på juluppropet. Detta har nått utanför kyrkans väggar. Även om det finns de som hånar så finns det de som ser positivt på hur kyrkan reagerat genom detta.

 

Till minne