Israel är nu officiellt en etnokrati

Det israeliska parlamentet – Knesset – antog i onsdags en kontroversiell nationalstatslag som uttryckligen säger att Israel är det judiska folkets stat. Enligt en av de elva artiklarna har de "exklusiv rätt till självbestämmande".

Lagen innebär att arabiska nu försvinner som officiellt språk. Det talas av cirka 1,6 miljoner palestinier som är medborgare i staten Israel. Deras språk får nu endast ”särskild status!”.

Lagen har diskuterats länge och förslaget till lagtext har justerats flera gånger. För Netanyahus högerregering är lagen en viktig symbolfråga. Efter en åtta timmar lång och upprörd debatt i Knesset antogs slutligen lagen med röstsiffrorna 62 för och 55 mot. Två ledamöter avstod.

Röstsiffrorna visar att det var inte bara arabiska ledamöter som protesterade utan också många judiska. En av de två ledamöter som lät bli att rösta var Benny Begin i Netanyahus parti Likuds. Han är son till partiets grundare Menachem Begin.

Runt om i världen kallar judiska organisationer lagen för förskräcklig, rasistisk och diskriminerande, eftersom den innebär att palestinierna och andra minoriteter som bor i staten Israel berövas grundläggande fri- och rättigheter. Statsvetare säger att Israel rör sig från demokrati till etnokrati. I varje fall innebär den nya nationalstatslagen en demokratisk gråzon.

I mångas ögon låter mycket i den inte särskilt strängt eller konstigt, men det är oklart vad den nya grundlagen i praktiken kan innebära och hur den kommer att tolkas. Bland annat görs judiska bosättningar till ”en nationell angelägenhet” i en av artiklarna, men om det innefattar även bosättningar på Västbanken och i Östra Jerusalem blir en tolkningsfråga.

 

Sune Fahlgren

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.