Inget beslut om samkönat äktenskap i norska kyrkomötet

Det norska kyrkomötet sa nej till äktenskap för par av samma kön. Men ingen annan ståndpunkt fick heller majoritet.

Det norska kyrkomötet har 116 röstberättigade ledamöter. I lördags gick 79 av dem gick upp i talarstolen under fem och en halv timmes debatt om äktenskap för par av samma kön. Men tisdagens omröstningar slutade med att kyrkomötet inte kunde enas om någon syn på äktenskapet alls.

Kyrkomötet debatterade tre beslutsförslag som ett av kyrkomötets utskott lagt fram. Ett av dessa var att kyrkan utarbetar en liturgi för vigsel av par av samma kön. Det talade biskop Helga Haugland Byfuglien, preses för Norska kyrkans biskopar, för.

- För mig handlar frågan om hur vi som kyrka bemöter homosexuella par som önskar leva samman i trohet, livet ut, offentligt, reglerat, juridiskt säkert och tryggt. Ställningstagandet blir ett uttryck för kyrkans öppenhet och vilja att inkludera människor, sade hon.

En majoritet av biskoparna vill att kyrkan ska viga par av samma kön, men inför kyrkomötet har biskoparna enats om att driva att kyrkan ska skapa en förbönsliturgi för borgerligt vigda par av samma kön. Det var också det andra utskottsförslaget. Det tredje förslaget var att äktenskapet enbart är till för man och kvinna. Norska kyrkostyrelsen har också sagt nej till vigsel av par av samma kön. Utskottets majoritet - elva av nitton ledamöter - gick på samma linje. Det gjorde även Halvor Nordhaug, biskop i Bjørgvin.

- Frågan handlar om ifall kyrkan har mandat att att viga människor av samma kön, vi måste ta utgångspunkt i Bibelns förståelse av vad äktenskapet är. Så vitt jag fattar det är det helt avgörande att relationen handlar om en man och en kvinna, sade han i debatten.

Några debattörer väckte ytterligare ett förslag om att kyrkan ska hålla fast vid en klassisk äktenskapssyn, men ändå utveckla en förbön för borgerligt vigda par av samma kön. Inget av förslagen fick dock stöd av en majoritet i kyrkomötet, men stödet för ett införande av en kyrklig vigsel för par av samma kön blev oväntat stort - 51 ledamöter röstade för, 64 emot.

- Detta betyder att Norska kyrkans nuvarande ordning fortsätter att gälla, kyrkan viger inte homosexuella par och förrättar inte förbön för borgerligt ingångna äktenskap mellan par av samma kön. Det säger Svein Arne Lindø, ordförande i kyrkostyrelsen. Vad händer nu? Det är en svår fråga att svara på. Men kyrkans ledning måste samlas och diskutera hur vi ska hantera situationen, den kräver ledarskap och klokskap, säger han.

 

Kristoffer Morén

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.