Räddningsmissionen toppar skolrankingen i Göteborg

Communityskolan har engagerade elever. När Sändaren besökte skolan berättade Maryam Alhelali och Lina Alshawabkeh om sina framtidsdrömmar. Foto: Mikael Johansson

I Göteborg är det skolor på idéburen och kristen grund som lyckas bäst i utsatta områden. Räddningsmissionens elever är de verkliga stjärnorna.

Göteborgs-Posten har tagit fram en lista baserad på Skolverkets statistik över de högstadieskolor där eleverna, utifrån sina egna förutsättningar, lyckas bäst med att uppfylla kunskapskraven. För att listan ska bli rättvisande viktas elevernas prestationer utifrån deras föräldrars utbildningsnivå och om de är nyinvandrade.

Finns ljusglimtar

För Göteborgs kommun är statistiken dyster. I 48 av 75 skolor klarar sig eleverna sämre än vad de borde utifrån sina förutsättningar. Men ett antal högstadieskolor sticker ut. I toppen av listan återfinns Communityskolan i Gårdsten, som idag drivs som en icke-konfessionell friskola av Räddningsmissionen, men som tidigare hette Römosseskolan och var en muslimsk friskola. I den skolan borde bara 56 procent få godkänt i alla ämnen, enligt Skolverkets uträkning, men hela 74 procent av eleverna klarade det våren 2023.

Nummer två och tre på listan är de kristna friskolorna Brandströmska skolan och Kristinaskolan. På nionde plats återfinns ytterligare en kristen friskola, Vasaskolan. Endast en av de tio högst placerade skolorna drivs av kommunen.

Starka band till vårdnadshavarna

Niclas Hansén, tillförordnad rektor på Communityskolan, tycker det är fantastiskt att Räddningsmissionens skola ligger i topp.

- Det är ett kvitto på att man aldrig ska räkna ut något, alla barn och människor har potential och kan utvecklas. Skolan är ett levande bevis på att det går att skapa goda förutsättningar i områden med utmaningar, säger han till Sändaren.

En viktig faktor till skolans framgångar är de starka banden mellan vårdnadshavarna och skolan.

- Det ligger i Communityskolans natur, att vi vill skapa de här banden.

Det är inte en religiös friskola

Skolan är inte konfessionell, men Niclas Hansén kallar den livssynsöppen. Man är till exempel noga med att fira högtider, både muslimska och kristna.

- Men det är viktigt att poängtera att vårt huvudfokus är skoluppdraget, säger han.

De fem högst rankade högstadieskolorna drivs alla av idéburna organisationer, som inte har vinstkrav på sig. Niclas Hansén tror inte det är en slump.

- Jag tror att den idéburna sektorn lockar till sig entreprenörer med starka visioner. I en idéburen kontext arbetar man inte i den ganska tröga kommunala verksamheten, men inte heller i en skola som ska generera pengar till ägarna.

Lärare vill göra skillnad

Kristinaskolan i Hammarkullen är en kristen friskola som ligger i ett utsatt område. Rektor Per Östenberg lyfter fram personalen som en nyckel.

- Lärarna går den extra milen för eleverna. De har ofta sökt sig hit för att de vill göra skillnad. Här är det inte bara tomma ord, säger han till Sändaren.

 

Fakta: Topplistan

1. Communityskolan Gårdsten
2. Brandströmska skolan Nylöse, kristen friskola
3. Kristinaskolan, kristen friskola
4. Montessoriskolan Casa
5. Jensen grundskola Göteborg
6. Assaredsskolan
7. Klarebergsskolan F-9, kommunal skola
8. Ebba Petterssons privatskola
9. Vasaskolan, kristen friskola
10. Noblaskolan Nya Hovås åk 6-9

Taggar:

Friskola

Jonatan Sverker

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Emanuel
Kristinaskolan ligger i Rannebergen. Inte Hammarkullen!