ICA drar tillbaka "nattvardsreklamen"

Ica:s reklamfilm inför påsken väckte starka reaktioner. En sekvens i filmen visar hur Ica-personalen äter påskmiddag och då använder Jesu instiftelseord "min kropp och mitt bröd". Det fick trogna Ica-kunder att hota med bojkott. Nu drar ICA tillbaka reklamen.

- Det har inte varit vår avsikt att driva med nattvarden. Syftet med filmen är att visa upp en påskmiddag och skapa en komisk situation där en av karaktärerna visar att hon inte har någon kunskap om nattvarden, säger presschef Ola Fernvall. Han säger att det aldrig varit matvarujättens avsikt att såra någon och att man ser allvarligt på kritiken.

- Vi kommer att diskutera hur vi kan göra våra filmer och budskap på ett sätt så att viktiga eller engagerande ämnen tas upp på ett sätt som inte blir till anstöt.

Även Coop gjorde en koppling till det kristna budskapet i sin påskreklam. Den vimsiga pappan svarar på sonens frågor om varför man firar påsk och svarar att det var för att Jesus åt en massa godis.

Joel Halldorf, ledarskribent i Sändaren, tycker inte att det finns så stor anledning att vara upprörd över reklamfilmerna.

- Jag tycker att de är ganska harmlösa. Driften är ju med filmernas karaktärer, och även om det hade varit raljans över den kristna tron så tycker jag inte att vi inte behöver vara så måna om att skydda vår heder som kristna. Jesus var inte mer bekymrad om den än att han lät sig förödmjukas ganska ordentligt under påskhelgerna för 2000 år sedan. Det finns mycket att vara upprörd för i den här världen, men de här reklamfilmerna hör inte dit.

.ent på onsdagseftermiddagen meddelade ICA dock att man drar tillbaka reklamen.

-Eftersom vi då omedvetet såras människors trosuppfattning mitt i en för kristna viktig högtid så väljer vi att ta tillbaka filmen nu, säger Ola Fernvall,

CHRISTINA LARSSON

PER ERIK LUND

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.