Hur kan det bli en god jul i Syrien?

Equmeniakyrkans internationella rådgivare Bertil Svensson besökte förra veckan Syrien. Här skriver han en julhälsning från det krigsdrabbade landet.

Frälsarens ankomst till jorden firas förstås också av de kristna i Syrien.

Några dagar runt 3:e advent besökte jag, tillsammans med ledare för Equmeniakyrkans samarbetskyrka, Evangeliska synoden i Syrien och Libanon, tre av våra ”systerförsamlingar” i nordöstra hörnet av Syrien på gränsen till Turkiet och Irak. Det var här i Qamishli med omnejd, som de kristna i Turkiet fick en fristad efter folkmordet på armenierna 1915. Nu, 100 år senare, har många kristna sett sig tvingade att bryta upp och söka sig en framtid i Europa. Mer än hälften, på några håll uppemot 75 procent, av de kristna har under de senaste åren lämnat regionen.

De kristna som är kvar har kommit närmare varandra under krisen i Syrien, som har pågått i snart sex år, sedan mars 2011. Vi firade adventsgudstjänster söndag, måndag och tisdag och både präster och vanliga medlemmar kom, inte bara från de evangeliska församlingarna, utan även från de ortodoxa, katolska och armeniska. Det är tyvärr inte så ofta de får besök ”utifrån” nuförtiden.

I Qamishli, Hasakah och Malkiah mötte vi många som har släktingar i Södertälje, Norrköping, Linköping, Jönköping, Västerås, Flen, Eskilstuna, Örebro ... ja listan på de svenska städerna blev lång och det var förstås flera som ville följa med till Sverige!

Vad finns det då för relevans i julbudskapet för människor i Syrien i dag? Predikan och samtal handlade om en Gud som ser, som hör och som bryr sig; en Gud som inte bara sänder ett bud om kärlek, utan som sänder sin egen son som lider med och offras för världens synd. De avskyvärda händelserna i Aleppo, 40 mil bort, oroar förstås och bönen fördjupas – Herre förbarma dig!

Frågor ställdes om vad vi i Sverige gör i den rådande situationen. Vi var överens om vikten av att be, att ge ekonomiskt stöd till humanitär hjälp och att hålla igång viktiga funktioner som skolor med mera, men också att göra vad vi kan för att påverka vårt land, EU och FN att agera. Det är få av oss som under rådande omständigheter kan komma på besök till Syrien, men det är viktigt om det är möjligt. Våra vänner i Syrien är också tacksamma för att vi visar omsorg om dem som kommer som flyktingar till Sverige, de som, liksom vår Frälsare, är på flykt från ondska, våld och förtryck.

Särskilt förväntas vi förstås ge stöd till kristna bröder o systrar som väljer att stanna kvar i Syrien. Det är viktigt att det fortsätter att finnas levande församlingar och pastorer och präster som kan ge tröst, hålla igång skolorna och ge stöd till flyktingar, också från andra länder. Ett sådant flyktingläger besökte vi, med yazidier från Sinjaar-bergen i Irak, där evangeliska kyrkan hjälpt till att borra brunn för dricksvatten. Som om det inte räcker med alla internflyktingar i Syrien …

Equmeniakyrkan har, lagom till jul, gett en extra julgåva till de tio pastorer i samarbetskyrkan som oförtrutet arbetar i Syrien. Kyrkan är glad över att man nu har en ny pastor i Hasakah och flera pastorskandidater från Syrien som är beredda att utbilda sig för att bygga upp landet och kyrkan.

Kampanjen ”Tänd ett ljus för Syrien” har tagits emot med tacksamhet i kyrkorna i Syrien och Equmeniakyrkans internationella insamling är viktig både för Syrien och andra länder där vi har långsiktigt missionssamarbete.

Låt oss be om att årets jul bli en god jul också för människor i Syrien! Genom att be, ge och agera kan julen bli en god jul också för människor i Syrien. Deras bön och hopp är att änglabudskapet till herdarna ska bli en verklighet också för dem; om fred på jorden och att de inte längre ska behöva vara rädda. Du och jag kan vara med och göra skillnad.

Bertil Svensson

internationell rådgivare i Equmeniakyrkan

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.