Hjärt-liga manifestationer över hela Sverige

En strid ström av människor med hjärtan i sina händer passerande moskén i Uppsala som ”kärleksbombades” under måndagen. Manifestationen var en av många som i dag ägde rum runtom i landet efter att tre moskéer den senaste tiden blivit utsatta för attentat.

Dörrarna  till moskén i Uppsala blev snabbt översållade av hälsningar, många skrivna på pappershjärtan, från Uppsalabor som ville uttrycka sitt stöd till församlingen och för människors rätt att utöva sin tro. Deltagarna hade uppmanats via Facebook att kärleksbomba moskén. 

- Under den timme jag var där kom det en strid ström av människor, i alla åldrar och ursprung, och många präster, säger Dag Tuvelius, präst i Gamla Uppsala församling.

-Det var häftigt att se hur lokalsamhället på så kort tid mobiliserade mot en sådan här attack, säger han.

Många från Svenska kyrkan hade anammat uppmaningen bland dem domprost Annica Anderbrant. Även civilminister Ardalan Shekarabi (s) deltog. Han uttryckte sin bestörtning över de senaste dagarnas attentat. Det senaste mot moskén i Uppsala natten mot nyårsdagen.
– Det som hänt är fruktansvärt. Det ska inte förknippas med Uppsala och Sverige. Religionsfriheten är en så viktig del av vårt samhälle. Jag tror det finns ett otroligt starkt stöd för att människor ska få utöva sin religion antingen ensamma eller i sina möteslokaler, säger han till Sveriges radio.

Sveriges kristna råd skriver i ett pressmeddelande att ledare för alla religiösa grupper i Sverige gemensamt undertecknat ett dokument där de helt tar avstånd från användandet av religiösa argument för att legitimera hat, våld och aggressivitet.  

Tillsammans agerar man nu gemensamt mot hat och för fred i kampanjen Vägra hata! . Under helgen den 30 januari – 1 februari kommer budkavlar med uttalandet från de religiösa ledarna att läsas upp i samband med bön eller gudstjänst i moskéer, synagogor, kyrkor och andra heliga rum i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå. För att understryka den gemensamma kampen mot hatet kommer olika religiösa företrädare att lämna över budkaveln till varandras heliga rum. I Stockholm kommer budkaveln att lämnas till Storkyrkan av en muslim och läsas upp av en representant från Judiska församlingen.

Dag Tuvelius uppmanar också församlingar i Svenska kyrkan att ta fasta på temat för kommande söndags text som har rubriken ”Guds hus”.
- Det vore fint om man i förbönen passade på att inkludera alla moskéer och för att  religionsfriheten ska få råda, det kommer vi i alla fall att göra i min församling, säger han.

Liknande manifestationer som den i Uppsala hölls på många andra platser i landet. Dels i de två städer som utsatts för attentat, Eskilstuna och Eslöv, dels i Malmö och Göteborg. Ett tusental människor samlades på måndagseftermiddagen på Mynttorget i Stockholm under parollen 'Rör inte min moské'.

 

Signe Hassler

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne