Haagbeslut: Förhindra folkmord

Israels representanter har pressats hårt i Haagförhandlingarna. Foto: TT

Inget omedelbart stopp för Israels krig mot Hamas i Gaza. Men landet uppmanas av den internationella domstolen i Haag att ta omedelbara åtgärde för att förhindra ett folkmord.

Internationella domstolen i Haag (ICJ) beordrar Israel att förhindra handlingar som kan utgöra folkmord samt släppa in nödhjälp i Gaza.

Domstolen beordrar inte något omedelbart stopp för striderna, som vissa bedömare hade väntat sig.

Joan E Donoghue, chefsdomare i Internationella domstolen i Haag.

PATRICK POST/AP/TT

Joan E Donoghue, chefsdomare i Internationella domstolen i Haag.

Israel måste släppa in nödhjälp, förhindra alla handlingar som kan utgöra folkmord samt "förebygga och bestraffa" uppvigling till folkmord, enligt ICJ:s beslut.

- Domstolen är mycket medveten om omfattningen av den mänskliga tragedi som utspelar sig i regionen och är djupt oroad över de fortsatta förlusterna av liv och mänskligt lidande, säger chefsdomaren Joan E Donoghue.

Dessutom kräver ICJ att Hamas släpper gisslan.

Tar sig an målet

ICJ meddelar också att domstolen tar sig an målet där Sydafrika anklagar Israel för folkmord i kampen mot Hamas, efter krigsutbrottet som kom efter palestinska Hamas blodiga attack i Israel den 7 oktober.

Sydafrika anför att Israels krigföring är ett brott mot den internationella folkmordskonventionen som antogs av FN 1948. Israel nekar till folkmordsanklagelserna.

Fredagens beslut är ett första utslag i rättsprocessen som väntas pågå i flera år. Något beslut om att Israel omedelbart ska avbryta alla stridshandlingar i Gaza kom inte, i motsats till vad vissa bedömare hade väntat sig.

 

ANC har en lång tradition av stöd till Palestina. Foto: TT

Sydafrika hyllar

Internationella domstolen är FN:s högsta domstol och dess beslut är rättsligt bindande, men möjligheterna att se till att de efterlevs är i praktiken begränsade.

Sydafrika är ingen diplomatisk tungviktare och ligger långt ifrån kriget mellan Israel och Hamas. Men landets styrande African National Congress, som Nelson Mandela ledde från en anti-apartheidbefrielserörelse till ett politiskt parti i regeringen, har behållit sin starka pro-palestinska hållning även efter Mandelas död 2013.

Sydafrikas utrikesdepartement hyllar på fredagen ICJ:s beslut om att Israel ska göra allt för att förhindra folkmordshandlingar i Gaza och kallar det "en avgörande seger för den internationella rättsstaten och en viktig milstolpe i arbetet för rättvisa för det palestinska folket".

Fakta: Fakta: Internationella domstolen

TT

Internationella domstolen i Haag (ICJ) är FN:s högsta domstol och behandlar tvister mellan stater.

ICJ upprättades i och med att FN-stadgan trädde i kraft 1945. Dess domar och beslut är rättsligt bindande för stater som anslutit sig – däribland Israel – men i praktiken är möjligheterna att säkerställa efterlevnad små.

Chefsdomare är för närvarande den amerikanska juristen Joan E Donoghue.

TT

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne