Georg Andrén föreslås bli generalsekreterare i Diakonia

Sveriges ambassadör i Guatemala, Georg Andrén, föreslås bli Bo Forsbergs efterträdare som generalsekreterare i Diakonia. Förslaget stöds av biståndsorganisationens båda huvudmän, Equmeniakyrkan och Svenska Alliansmissionen.

 
George Andrén, 57 år, har en diger meritlista och lång erfarenhet av utvecklingssamarbete. Han blev ambassadör 2014 och har tidigare arbetat på Sida, Utrikesdepartementet och Riksbanken. Han har också varit Diakonias representant i södra Afrika.
 
- Jag känner mig väldigt glad och hedrad över detta förtroende. Diakonia är en professionell och mycket respekterad biståndsorganisation både i Sverige och i de länder man verkar. Det ska bli fantastiskt roligt att få delta i arbetet och driva de värden Diakonia står för i en tid där global rättvisa blir allt viktigare, säger George Andrén.
 
Det fanns många kvalificerade sökanden till tjänsten, men George Andrén stack ut ur mängden, säger Diakonias styrelseordförande Pether Nordin. Han tror att Andrén är rätt person för att leda Diakonia i en tid då det är extra viktigt att stå upp för ett starkt civilsamhälle.
Lasse Svensson, kyrkoledare i Equmeniakyrkan och Kjell Larsson, missionsföreståndaren i Svenska Alliansmissionen, har bedömt rekryteringen utifrån ett huvudmannaperspektiv. Båda tror att George Andrén kommer att kunna representera samfunden väl, trots att han inte har sina rötter i något av dem utan i Svenska kyrkan.
 
- Vårt intryck är att George Andrén är öppen och nyfiken som person. Han är angelägen om att besöka våra församlingar för att prata om Diakonia och för att stärka det lokala samarbetet, säger Lasse Svensson.
 
Kjell Larsson. Missionsföreståndare i Svenska Alliansmissionen, menar att med den utveckling som Diakonia haft under senare år så krävs en person med stor erfarenhet både nationellt och internationellt.  
 
- Det var många pusselbitar som föll på plats när vi träffade George Andrén. Han har den breda erfarenheten och är samtidigt mån om den kristna profilen och kopplingen till församlingarna, säger han.
 
Både Kjell Larsson och Lasse Svensson understryker vikten av kopplingen mellan huvudmän och biståndsorganisation. Den finns idag bland annat genom representationen i Diakonias styrelse och genom att flera personer i centrala funktioner är förankrade i någon av huvudmännens församlingar.  
- Vi arbetar hela tiden för att Diakonia ska bli en tydlig del av församlingarnas internationella arbete. Sedan vi bara blev två huvudmän så har vi hittat varandra mer och mer i det arbetet, säger Kjell Larsson.
 
Valet av ny generalsekreterare sker vid ett extrainsatt årsmöte nu på fredag, 24 mars. Georg Andrén väntas tillträda under hösten 2017.  
 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.