Gazas baptistkyrka på väg att helt förstöras

Gaza baptistkyrka

Det har brunnit inne i Gazas baptistkyrkan. Bilden är från en film som visar förstörelsen inne i kyrkan. Filmen har Sändaren fått via pastor Hanna Massad.

Det har utspelat sig strider inne i Gazaremsans enda protestantiska kyrka.

Kriget mellan Hamas och Israel kan ha skördat så många som 30 000 dödsoffer, och enligt analyser genomförda av två amerikanska forskare så har mer än hälften av byggnaderna på Gazaremsan skadats eller förstörts.

Ett av de utsatta husen är Gazas baptistkyrka, som inhyser den enda evangeliska församlingen i området. Kyrkbyggnaden skadades redan i början av kriget, något som Sändaren rapporterat om, men nu är förödelsen än större. Bilder inifrån byggnaden visar ett enormt kaos och spår av bränder.

Soldater har varit inne i kyrkan

Hanna Massad var tidigare pastor i församlingen, men bor nu i USA. Han har dock nära kontakt med kristna i Gaza och innan kriget reste han dit regelbundet.

- Skadorna på kyrkan har kommit i omgångar. Den senaste skadan skedde för några veckor sedan. Det ser ut som det varit en strid i närheten, och att det befunnit sig soldater i kyrkan. Tyvärr är skadorna stora, säger han till Sändaren.

För Hanna Massad är det smärtsamt att se den förstörda byggnaden. Kyrkan kunde uppföras för 20 år sedan genom insamlingar i Gaza och utomlands.

- Vi var så glada när byggnaden stod klar, så detta känns. Men att människor dör är förstås ännu mer smärtsamt. Vi hoppas att Gud ska hjälpa oss att återuppbygga byggnader och återupprätta människor, säger han.

Vill leva i förlåtelse

Under kriget har muslimska familjer tagit sin tillflykt till baptistkyrkan. En man i 50-årsåldern som tillhörde dessa familjer ska ha blivit dödad, men hans död ska ha skett vid ett tidigare tillfälle.

På Gazaremsan finns idag ungefär tusen kristna. Enligt Hanna Massad har de tagit sin tillflykt till den katolska kyrkan och den ortodoxa, dessa är belägna i områden som inte drabbats lika hårt av striderna som baptistkyrkan.

- Som alla andra Gazabor så är de väldigt trötta och utmattade, och några är sjuka. 21 personer har dött. Vi fortsätter att stötta de kristna och andra med mat, säger han.

Situationen är tärande.

- Vi ber att Gud ska hjälpa oss att fortsätta att leva i Jesu anda av kärlek och förlåtelse, även i denna förfärliga och sorgliga period.

Fakta: Kristna i Gaza

I enklaven Gaza finns bara tre kyrkor; en katolsk, en grekisk-ortodox och en baptistisk (dessutom finns ett kapell i det anglikanska sjukhuset). Den lilla baptistkyrkan har genom åren varit utsatt för svår förföljelse. 2007 mördades föreståndaren för församlingens bibliotek, Rami Khader Ayyad. Det mordet har aldrig klarats upp, men mycket pekar på att det genomfördes av islamistiska extremister. Och baptistkyrkan skadades 2008 när israeliska stridsplan attackerade ett hus i grannskapet

Taggar:

Palestina

Jonatan Sverker

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Ann-Louise Olsson
Hur går det till, står i artikeln, att man fortsätter stötta de kristna och andra med mat, men hur går det till? Får de in detta regelbundet? Enligt rapporteringen f ö så har det varit mycket stopp och många problem med att få in Vatten , mat och mediciner styr givarorganisationerba till vem som är mottagaren och fungerar det så?

 

Till minne